Filigran Fortsättning

Plats Helsingborg

Är du intresserad av silversmide och har idéer som du vill förverkliga? På våra silversmideskurser har du möjlighet att designa och skapa dina egna handgjorda smycken eller andra mindre föremål.

Boka nu

Filigran (av latinets filum för tråd och granum som betyder korn) är en teknik inom silver- och guldsmide som använts sedan antiken för att tillverka smycken och föremål. Valsade, tvinnade eller släta trådar bockas och löds tillsammans med små kulor till ett smycke.

Förkunskaper

Genomgången kurs Filigran, grund.

Mål

Kursen ger dig en utökad kännedom om formelement som används inom filigran. Efter avslutad kurs har du bl a tillverkat ”rosetter” och provat lödning med ströslaglod.

Innehåll

Under fortsättningskursen arbetar vi med filigran på bottenplatta. Kursen startar med gemensam genomgång av material, verktyg och teknik, hur du förbereder bottenplattan, tillverkar rosetter och konsttråd etc. Alla jobbar med utgångspunkt i samma modell inspirerad av norskt filigran. Den kan göras som ett mindre hängsmycke eller något större brosch (ø 30 mm.) Du följer en beskrivning med mått och anvisningar. Du bestämmer själv om du vill göra några variationer eller avsteg men det kan vara bra att koncentrera sig på tekniken i första hand. Arbetet sker självständigt i din egen takt med individuell handledning och gemensamma genomgångar.

Material

Material finns att köpa på kursen. Materialkostnaden ingår inte i kurspriset. Materialåtgång i färdigt smycke ca 10-20 gr silver. Det här är dimensionerna som används i modellerna om du vill ta med eget silver:

0.5 mm rundtråd finsilver

0.3 mm rundtråd 925

0.8 mm rundtråd 925

0.4 mm silverplåt

Broschnål

Silverslaglod

Ströslaglod

Kursledare

Eva Nilsson Berglind

Mitt intresse för silversmide väcktes under ”fritt val” i högstadiet. Jag har utbildat mig på folkhögskola, arbetat som assistentlärare i silversmide och vidareutbildat mig i vuxenpedagogik, foldforming, emalj, filigran och stenfattning.

Sedan 1980 verksam i egen ateljé där jag under en period även arbetat med textila uppdrag för offentlig miljö, utställningsverksamhet, föredrag och kurser i bland annat färgningstekniker.

I undervisningen vill jag förmedla något av all den rika, traditionella kunskap om material och tekniker hantverket utvecklat under århundraden. Men också modet att bryta, prova och utforska din egen väg.

Medlem i KIF/KRO och KHVC.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Helsingborg

info.sydvast@folkuniversitetet.se

Kursperiod
14 jun 2024 - 16 jun 2024
Fredag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
fre 14 jun 2024 kl 18:00-21:00
  • lör 15 jun 2024 kl 09:00 - 15:30
  • sön 16 jun 2024 kl 09:00 - 15:30
Plats
Dragaregatan 2, 25442 HELSINGBORG
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
406678
Pris
2750 kr