Smyckeslinjen intresseanmälan

Plats Helsingborg

Lär dig skapa egna smycken från grunden. Denna breda utbildning ger dig de färdigheter du behöver för att börja arbeta med silversmide eller söka dig vidare till högre studier. Lär känna hantverket och hur du går från idé till färdig produkt.

Boka nu

Kursinnehåll

Smyckeslinjen är en bred grundkurs inom silversmide med fokus på smycken. Du får lära dig flera tekniker och ytbehandlingar för att skapa unika smycken – från idé till färdig produkt.

Under kursens gång lär du dig de grundläggande teknikerna inom hantverket. Du får också öva upp din förmåga inom design och form. Utbildningen passar dig som vill börja arbeta inom silversmide, fortsätta till högre studier eller har ett intresse för hantverket och vill lära dig mer. Efter avslutad kurs har du skapat fem egendesignade smycken du kan använda som arbetsprov. 

Kursen innehåller:

  • de grundläggande silversmidesteknikerna, så som sågning,
    lödning och smide
  • infattning av stenar
  • lås och leder
  • ytbehandling
  • mönsterstrukturer

Kursupplägg

Kursen består av fem teman med fem tillhörande uppgifter, där du går från idé till färdigt smycke. Varje uppgift börjar med att visualisera din idé genom skisser, därefter skapar du ditt smycke. Du får träna upp din känsla för form och hur du kant förmedla känslor, budskap och stämningar genom smycken.

Utbildningen startar med en föreläsning om samtida smyckeskonst och är sedan uppbyggd runt de fem uppgifterna. Undervisningen sker i grupp men med individuell handledning som stöder varje deltagares personliga utveckling. Alla arbetar fritt med sina idéer inom ramen för uppgiften.

Kursens fem smyckesprojekt är:

  • ring
  • smitt halssmycke
  • smycke för klädesplagg
  • smycke för arm
  • smycke för öra eller hår

I kurstiden ingår 60 minuter lunch/dag.

Kursen har uppehåll v. 44. 

Mål

Efter avslutad kurs kan du hantera de grundläggande teknikerna, och kan skapa egna smycken från grunden med en rad olika tekniker. Du har lärt dig om form och hur du nyttjar din fantasi för att skapa unika smycken. 

”Utvecklande, utmanande och alldeles, alldeles underbart – det är Smyckeslinjen i 3 ord.
Jag trodde inte när jag började att det kunde vara så kreativt att tänka inom boxen, när boxen var en given uppgift som en brosch en coctailring eller en halsring men jösses! Under kursens gång blev jag inte bara mer tekniskt kunnig, jag blev också mer kreativ och jag har sällan haft så skoj! Så tveka inte – anmäl dig, nu!”

- Catarina Olofsson, tidigare deltagare

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Material

Material finns att köpa i verkstan. Vi arbetar främst med silver men du kan även arbeta i billigare material som koppar och mässing. Har du eget silver/guld/mässing/koppar kan du använda det. Även återbrukade och okonventionella material kan ingå.

Du betalar enklast via Swish. Om du inte kan eller vill betala via Swish kan du välja faktura efter avslutad kurs, då tillkommer en fakturaavgift på 95 kr.

Kursledare

Boel Rundquist

Boel undervisar i silversmide på veckokurser, helgkurser med olika tema och smyckeslinjen grund och fortsättning. Hon har undervisat på Folkuniversitetet i mer 20 år.

Jag är från början sjuksköterska men kände att jag ville arbeta med något kreativt och samtidigt hälsobefrämjande. Att undervisa i silversmide blev den perfekta kombinationen.

Jag tog Gesällbrev som Corpus-silversmed år 2003 och gick Mästare-utbildning år 2016. Genom åren har jag vidareutbildat mig genom ett flertal kurser bland annat inom guldsmedsteknik, filigran, gravering, foldforming, steninfattning, emaljering, gjutning och Art Clay.

Min kunskapsbank utökas hela tiden, med hjälp av olika metoder, material, idéer och användningsområden. Dessa bearbetas till pedagogiska beskrivningar som jag gärna delar med mig av på mina kurser.

Jag vill gärna föra alla gamla och nyvunna kunskaper vidare för att andra ska uppleva glädjen med hantverket och skapandet av realiserande tankar.

Jag har en egen ateljé sedan år 2010.

Boel Rundqvist

Eva Nilsson Berglind

Mitt intresse för silversmide väcktes under ”fritt val” i högstadiet. Jag har utbildat mig på folkhögskola, arbetat som assistentlärare i silversmide och vidareutbildat mig i vuxenpedagogik, foldforming, emalj, filigran och stenfattning.

Sedan 1980 verksam i egen ateljé där jag under en period även arbetat med textila uppdrag för offentlig miljö, utställningsverksamhet, föredrag och kurser i bland annat färgningstekniker.

I undervisningen vill jag förmedla något av all den rika, traditionella kunskap om material och tekniker hantverket utvecklat under århundraden. Men också modet att bryta, prova och utforska din egen väg.

Medlem i KIF/KRO och KHVC.

Gunilla Grahn

På kurs hos mig delar jag gärna med mig av mina kunskaper om smyckekonst, formgivning samt tekniska knep. Du kommer också vidga dina referenser inom smyckevärlden.

Min styrka är att handleda kursdeltagare att utveckla sin konstnärliga identitet, vilket jag har erfarenhet av genom att ha arbetat på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet, under många år. Nybörjare som mer erfaren varmt välkommen!

I metallen finns möjligheter att förvandla, förädla och förflytta material. Processen från idé till ett färdigt smycke eller objekt upphör aldrig att fascinera och överraska. Att smycka sig har vi människor gjort sedan urminnes tider, Gunilla vill även väcka ett intresse och inspirera till hur morgondagens smycken kan ta sin form och vilka budskap de kan vara bärare av.

Gunilla Grahn har varit verksam med egen smyckes ateljé sedan 1997. Då tog hon sin MFA vid Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet. Sedan 10 år bor och arbetar Gunilla i Helsingborg.

Hon har många års erfarenhet av undervisning på Folkhögskola, HDK- Valand som lektor i smyckekonst och programansvarig för kandidatutbildningen. Gunilla har också anlitats gästlärare/ föreläsare på olika utbildningar och evenemang både i Sverige och i andra länder.

Gunilla Grahn

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Helsingborg

info.sydvast@folkuniversitetet.se

Kursperiod
30 aug 2024 - 29 nov 2024
Fredag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
15
Första tillfället
fre 30 aug 2024 kl 09:00-16:00
  • lör 31 aug 2024 kl 09:00 - 16:00
  • sön 1 sep 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 6 sep 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 13 sep 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 20 sep 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 27 sep 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 4 okt 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 11 okt 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 18 okt 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 25 okt 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 8 nov 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 15 nov 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 22 nov 2024 kl 09:00 - 16:00
  • fre 29 nov 2024 kl 09:00 - 16:00
Plats
Dragaregatan 2, 25442 HELSINGBORG
Visa på karta
Studietimmar
120
Kurs-ID
408849
Pris
0 kr