Trähantverk - intarsia

Plats Upplands Väsby

Med platta, olikfärgade bitar av trä skapar du ditt eget bildkonstverk! Tekniken intarsia har en lång historia och används ofta till utsmyckningar på möbler, eller som fristående träkonstverk. Kursen hålls på Möbelsnickarskolan i Upplands Väsby.

Boka nu

Förkunskaper

Undervisningen är individuellt anpassad och kursen riktar sig till såväl nybörjare som den som har tidigare erfarenhet i ämnet.

Mål

Efter avslutad kurs kommer du att ha lärt dig grunderna i att skapa intarsia - parkettläggningar i träfanér -, samt att självständigt skapa mönster och fria motiv i tekniken.

Innehåll

Under kursen går ni igenom grundläggande tekniker för att med hjälp av kniv skapa både upprepande mönster och fria motiv i träfanér. Vid första kurstillfället gör deltagarna en gemensam introduktionsuppgift för att bekanta sig med materialet, därefter skapar alla sina egna bilder. Deltagarna bekantar sig under kursen med olika träslag och dess egenskaper och utseende och får en förståelse för hur man genom att nyttja materialets strukturer och fiberriktning kan påverka uttrycket i bilden. Under kursens gång kommer du bl a få mer kunskap om:

  • Bearbetning av fanér (tunna bitar av trä) för användning till intarsia
  • Limning
  • Bildkomposition
  • Teknikens historia och samtid

Undervisningsform/kursupplägg

Gruppen består av 4-8 deltagare. Arbetet sker självständigt under ledarens handledning.

Material

Material till de första övningarna ingår i kursavgiften. Till slutarbetet köper deltagarna materialet själva av läraren.

Kursledare

Kursen drivs av kursledare med gedigen och relevant utbildning inom ämnet.

 

Hitta till Möbelsnickarskolan

Kursledare

Klara Knutsson

Klara Knutsson är konsthantverkare och arbetar i intarsiateknik. Under hennes utbildning till möbelsnickare på Malmstens i Stockholm fick hon lära sig grunderna i intarsia och fastnade direkt för tekniken.

Efter examen fortsatte hon att fördjupa sig och idag arbetar hon med intarsia på heltid. Intarsia är ett hantverk som sjunkit i popularitet och är idag ovanligt, därför vill Klara genom sin verksamhet bidra till att intresset för konstformen ökar. Under hennes spännande och kreativa kurser vill hon sprida nyfikenheten på intarsian vidare till sina deltagare.

Fotografi på Klara Knutsson.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
8 jul 2024 - 10 jul 2024
Måndag, Tisdag, Onsdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
mån 8 jul 2024 kl 10:00-16:00
  • tis 9 jul 2024 kl 10:00 - 16:00
  • ons 10 jul 2024 kl 10:00 - 16:00
Plats
Ryttargatan 272, 19471 UPPLANDS VÄSBY
Visa på karta
Studietimmar
21
Kurs-ID
115640
Pris
3125 kr