Drejning, lerteknik och glasering sommarkurs

Plats Trollhättan

Arbeta med lera och forma dina egna skålar, krukor eller muggar! Inspiration för det praktiska skapandet och förståelse för hantverkets förutsättningar hämtar vi från olika tidsperioder, från varandra och från kursledaren. Kursen går dagtid.

Boka nu

Målgrupp

Våra drejkurser består av blandade grupper där mer erfarna möter rena nybörjare. Kursen passar därför både dig som inte tidigare sysslat med ämnet och dig som redan har erfarenhet. Varje person utvecklas på sin egen nivå och i sin egen takt under ledning av våra erfarna kursledare.

Mål

Efter kursens slut skall du ha fördjupat dina kunskaper utifrån din förkunskapsnivå.

Innehåll

Vi går igenom olika grundläggande tekniker för att forma leran, som kavling, ringling, tumning och drejning, samt olika sätt att dekorera den, som exempelvis glasering och engobering. Vi arbetar med olika typer av leror och glasyrer och lär oss deras egenskaper.

OBS
Kursen är upplagd på 4 tillfällen under en vecka, ett 5:e tillfälle tillkommer för glasering. Det tillfället sker i överenskommelse med er kursledare och efter att era produkter torkat och skröjbränts. Den processen tar minst 3 veckor.

Undervisningsform

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma.

Litteratur/material

Vi arbetar i leror och glasyrer som finns att köpa i verkstan. Material, som faktureras i efterhand, tillkommer i form av lera som kostar 70:-/kg i våt vikt, priset inkluderar även glasyr och bränning.

Utvecklingsmöjligheter

Eftersom var och en arbetar på sin egen nivå kan man efter avslutad kurs fortsätta sin utbildning i keramik på nya keramikkurser.

 

Kursledare

Elsa Wallander

– Jag tycker det är roligt att undervisa och se deltagarna utvecklas.

Mitt namn är Elsa Johanna Wallander. Jag är konstnär och jag har lång erfarenhet av att hålla kurser i Keramik. Jag utbildade mig till keramiker på Formakademin i Lidköping.

Utöver keramik undervisar jag även i luffarslöjd. Där skapar vi allt från brödnaggar, smycken, takkronor, trädgårdskonst ja allt är möjligt med lite ståltråd.

Jag arbetar också med tovning, att återanvända en gammal tröja till ett par vantar eller något annat är ett roligt sätt återanvända material.

Jag tycker det är roligt att undervisa och se deltagarna utvecklas.

Jag ser fram emot att möta dig och hoppas att vi en trevlig tid tillsammans.

Vi ses!

Elsa Wallander är kursledare i keramik på Folkuniversitetet i Trollhättan.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Trollhättan

info.trollhattan@folkuniversitetet.se

Kursperiod
12 aug 2024 - 15 aug 2024
Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
mån 12 aug 2024 kl 10:00-14:00
  • tis 13 aug 2024 kl 10:00 - 14:00
  • ons 14 aug 2024 kl 10:00 - 14:00
  • tor 15 aug 2024 kl 10:00 - 14:00
Plats
Garvaregatan 13, 46131 TROLLHÄTTAN
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
306769
Pris
2750 kr