Förkunskaper
Det här en fortsättningskurs för dig som har gått minst en kurs tidigare i keramik.
Innehåll
Du lägger tillsammans med din kursledare upp en plan och ett mål för din kurstid utifrån vad du önskar inrikta dig på. Du får mest ut av kursen genom att arbeta självständigt med handledning av kursledaren.
Genomgångar av olika tekniker görs regelbundet under lektionerna där alla bjuds att delta. Minst varannan vecka har vi även en kortare teoretisk genomgång där vi till exempel tittar närmare på en speciell keramiker eller utställning.
Obs: Glaseringstillfälle tisdag 17 juni kl 16.30-19.30
Mål
Att ha fått fördjupade kunskaper i det ämnet du valt fördjupa dig i.
Material
Vi arbetar med två olika stengodsleror. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer och faktureras efter kursens slut. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till ett brett sortiment av engober och glasyrer, samt bränningar. Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.
Keramikverkstan
Keramikverkstaden är en luftig lokal med härlig atmosfär. Ateljén är utrustad med tio elektriska drejskivor och rejäla arbetsytor. Här finns alla verktyg du behöver samt ett stort utbud av unika glasyrer och engober. I det intilliggande ugnsrummet bränner vi kontinuerligt elevarbeten i våra tre stora keramikugnar.
Utvecklingsmöjligheter
Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.
KURSLEDARE
Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.
Praktisk information
En materialkostnad om 80 kr/kg tillkommer och betalas löpande via Swish och kort.
Kursledare
Marie Engelbrekt
Marie började med keramik på en folkhögskola. Hon hade tänkt spela teater men fastnade för leran istället. Marie har arbetat med lera sedan 1986 och undervisat på Folkuniversitetet sedan 1989.
Hon skapar i lera tillsammans med skolbarn i Järfälla. Marie arbetar både med drejat bruksgods och med skulpturer, huvudsakligen i stengodslera. Hon finns representerad i Vatikanen och Årsta kyrka.
Marie arbetar i en liten verkstad i Trångsund samt på KKV i Västerås. De senaste åren har hon arbetat med olika projekt. Bl a ett skulpturprojekt under två år där hon skapade ett 70-tal skulpturer som var och en representerade ett tema i kyrkoåret.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm