Drejning

Plats Stockholm

Välkommen till vår välutrustade keramikverkstad på Kungstensgatan 45! På drejkursen får du möjlighet att skapa dina egna föremål på drejskivan. Du arbetar utifrån din egen under ledning av våra erfarna kursledare. Kursen pågår mån-onsdag med ett efterföljande glaseringstillfälle två veckor efter kursen slut.

Boka nu

Glasering sker 20/8 kl 16-18.15. 

Förkunskaper

Eftersom våra kurser består av blandade grupper passar drejkursen både nybörjare och mer erfarna inom ämnet.

Innehåll

På drejkursen får du lära dig dreja egna föremål. Som nybörjare får du grundläggande undervisning i drejning. Du lär dig hur leran ska bearbetas för att sedan på drejskivan kunna formas till t ex en mugg eller en skål. Har du drejat tidigare har du möjlighet att utveckla din teknik och lära dig hur du gör mer avancerade former, som t ex en tekanna eller stora fat. Vi går även igenom beskickning/svarvning samt glasering.

Undervisningsform/Kursupplägg

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av 4-10 deltagare och alla kursdeltagare har tillgång till varsin drejskiva.

Material

Vi arbetar med stengodslera. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer vilken regleras genom swish eller kort vid kursens slut. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till engober och glasyrer, samt bränningar. Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.

Utvecklingsmöjligheter

Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.

Lokal

Keramikverkstaden är en luftig lokal med härlig atmosfär. Ateljén är utrustad med tio elektriska drejskivor och rejäla arbetsytor. Här finns alla verktyg du behöver samt ett stort utbud av unika glasyrer och engober. 

Kursledare

Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.

Kursledare

Anne-Sophie Enberg

Anne-Sophie Enberg är utbildad keramiker och aktiv sedan 30 år tillbaka. Under de år av konstutbildningar hon gått har hon alltmera dragits till skulptur och keramik, för att slutligen gå linjen för keramik och glas på Konstfack.

Numera arbetar Anne-Sophie både med bruksföremål i stengods och porslinslera, samt med keramisk skulptur. Hon tycker om att arbeta med unikat och korta serier av bruksgods och behöver kasta sig mellan olika uttryck för att hålla engagemanget vid liv. Arbetet omfattar allt från idé och design till utförande i egna verkstan.

Fotografi av Ann-Sophie Enberg.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
29 jul 2024 - 20 aug 2024
Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
mån 29 jul 2024 kl 10:00-16:00
  • tis 30 jul 2024 kl 10:00 - 16:00
  • ons 31 jul 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 1 aug 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tis 20 aug 2024 kl 16:00 - 18:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
24
Kurs-ID
115502
Pris
4805 kr