Keramik - Raku

Plats Karlskrona

Pröva på en spännande teknik där vi glaserar keramik med öppen eld och vatten, värme och kyla! Varmt välkomna till Bemati i Karlskrona, en keramikverkstad fullt utrustad med allt du behöver!

Boka nu

Raku är en bränningsteknik som har sitt ursprung i 1500-talets Japan. Leran glaseras och bränns utomhus i en ved- eller gasoleldad ugn. Med hjälp av en tång plockas de glödgande föremålen ur ugnen och läggs i en behållare med ett brännbart material. När sotet tvättats av bildas de mest fantastiska krackeleringar och sprickbildningar i glasyren.

Kursinnehåll

Du kommer vid ett tillfälle få skapa föremål som sedan skröjbränns. Via andra tillfället glaserar vi tillsammans föremålen i vår raku-ugn!
Rakubränning är en spännande teknik som låter dig experimentera med öppen eld och vatten, värme och kyla. Processen innehåller snabba kast mellan höga temperaturväxlingar, rök och sot, och är lika utmanande som givande. Du genomför hela glasyrprocessen på några timmar, och får uppleva att både utöva och förlora kontroll. En fascinerande teknik som ger ny förståelse av vad keramik som hantverk kan innebära. 

Vi kommer gå igenom bland annat följande: 

  • Glaseringsprocessen
  • Bränningsprocessen
  • Hur du kan skapa vackra mönster med hjälp av olika material

Mål

Målet med kursen är att du ska få pröva på raku, och få förståelse för rakutekniken.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, kursen ges på nybörjarnivå och för dig som är intresserad av raku.

Kursupplägg

Kursen är upplagd på två tillfällen. En kväll då vi tillverkar alster som sedan skröjbränns, och en heldag då vi tillsammans glaserar och bränner alla alster enligt den japanska traditionen raku. Önskar du att bara vara med under heldagen och glasera dina alster går detta bra, du behöver isåfall ha tillverkat och skröjbrännt egna föremål tidigare som du tar med dig. OBS! Föremålen måste vara tillverkade i lera avsedd för rakubränning, dvs minst 1 cm tjocka och innehålla höga halter chamotte. Detta för att de ska klara av påfrestningarna från extrema temperaturväxlingar. Max storlek på verken är 30x35 cm. Kontakta Folkuniversitetet för mer information. 

Under heldagen bjuder vi på fika och lunch. 

Material

Allt material ingår i kursen. Max 2 kg lera. 

Praktisk information

Kursen äger rum på Bemati keramikverkstad. Parkeringsmöjligheter finns utsemed vägen och är kommunalt avgiftsbelagd.

Adressen är Vaktvägen 3 37191 Karlskrona

Bematis hemsida: www.skaparkollo.wixsite.com/bemati 

OBS! Tänk på att ha oömma kläder, heltäckande i bomull eller annat naturmaterial. Detta för att minimera risken för skador då vi jobbar med värme och öppen eld. 

 

Kursledare

Madeleine Carlqvist

Berit Nilsson

Kristina Fredriksson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Karlskrona

info.karlskrona@folkuniversitetet.se

Kursperiod
22 aug 2024 - 7 sep 2024
Torsdag, Lördag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
tor 22 aug 2024 kl 17:00-20:00
  • lör 7 sep 2024 kl 10:00 - 16:45
Studietimmar
13
Kurs-ID
409013
Pris
2295 kr