Drejning

Plats Gustavsberg

Välkommen till vår nya keramikverksamhet i Gustavsberg! På drejkursen får du möjlighet att skapa dina egna föremål på drejskivan. Du arbetar utifrån din egen nivå under handledning av våra erfarna kursledare.

Boka reservplats

Förkunskaper

Våra kurser är öppna för alla och passar därför både nybörjare och mer erfarna inom ämnet. Du får individuellt stöd på din egen nivå.

Innehåll

På drejkursen får du lära dig dreja egna föremål. Som nybörjare får du grundläggande undervisning i drejning. Du lär dig hur leran ska bearbetas för att sedan på drejskivan kunna forma till t ex en mugg eller en skål. Har du drejat tidigare har du möjlighet att utveckla din teknik och lära dig hur du gör mer avancerade former, som t ex en tekanna eller stora fat. Vi går även igenom beskickning/svarvning samt glasering. 

Undervisningsform/Kursupplägg

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av 4-12 deltagare och alla kommer ha tillgång till en elektrisk drejskiva. 

Material

Vi arbetar med stengodslera. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer vilken betalas med swish/kort under sista kurstillfället. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till engober och glasyrer, samt bränningar. Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.

Utvecklingsmöjligheter

Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.

Lokal

I nyrenoverade lokaler i Gamla Porslinsfabriken i Gustavsberg, har vi skapat en klassisk keramikverkstad, utrustad med tio drejskivor och väl tilltagna arbetsytor. Vi tillhandahåller även ett digert utbud av verktyg och glasyrer som vi bereder i vårt glasyrrum. 

Kursledare

Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.

Kursledare

Eva Göransson

Eva Göransson är keramiker utbildad på Institutionen för Keramik Glas, Konstfack.

Eva är medlem i KRO/KIF, Konsthantverkscentrum och Konsthantverkarna och är verksam keramiker sedan många år med egen ateljé i G-studion, Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Eva har lång erfarenhet av att undervisa inom kursverksamheten på Folkuniversitetet.

Eva Göransson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
14 maj 2024 - 18 jun 2024
Tisdag
Antal tillfällen
6
Första tillfället
tis 14 maj 2024 kl 17:30-20:30
  • tis 21 maj 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tis 28 maj 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tis 4 jun 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tis 11 jun 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tis 18 jun 2024 kl 17:30 - 20:30
Plats
Chamottevägen 6, 13440 GUSTAVSBERG
Visa på karta
Studietimmar
24
Kurs-ID
114063
Pris
3480 kr