1900-talets designikoner

Plats Stockholm

En inredningskurs för dig som vill få kunskap om olika designklassiker, formgivare och inredningsstilar, för att fynda på auktion eller inreda med stilsäkra val. Vem designade Ägget, vad är Art Deco, på den här kursen får du svar.

Boka nu

Målgrupp

För dig som är designintresserad och inredningsroad och vill lära dig mer om olika designklassiker, inredningsstilar och tidsepoker. Den här kursen ger dig inblick i de olika årtiondenas specifika formspråk under 1900-talet. Kanske arbetar du med inredning och vill fördjupa dig inom området eller så vill du kanske fynda på auktion och inreda hemma i en viss still och få mer kunskap om modern design.

Mål

Att lära sig känna igen möbler från olika tidsepoker och tidsbestämma olika stilar inom inredning. Vi lär oss även känna igen olika stilikoner och tongivande formgivare. Vi diskuterar även formspråk och stilideal inom möbler och design från 1900-talet.

Innehåll

Kursen tar upp inrednings- och designhistoria under 1900-talet. Svensk, nordisk och internationell design står på schemat. Kursen syftar till att ge kunskap om olika möbler och föremål avseende form, funktion, material, hantverk och historik. Kursen tar upp olika stilar som Jugend, Art Déco och Funkis och tittar närmare på olika tongivande formgivare och deras möbler. Vem var Bruno Mathsson, Arne Jacobsen och Alvar Aalto? Vem designade Y-stolen, PH- lampan och Stringhyllan? Det finns historiska och kulturella faktorer och ett spännande hantverkskunnande bakom möbler och föremål som vi kommer att diskutera.

Tre kurstillfällen. Varje kurstillfälle består av fyra lektionstimmar á 45 minuter.

lek1 Svenska formgivare och möbeldesign

lek.2 Nordisk och dansk möbeldesign

lek3 Italiensk och internationell design

Föreläsning och diskussion vid tre tillfällen. Kort repetition med frågeställningar efter varje delmoment för att repetera inhämtade kunskaper. 

Studiematerial och litteratur

Studiematerial: Svenska formgivare av Carolina Söderholm.

Kursledare

Pernilla Ström

Pernilla Ström är inredningsarkitekt och designstrateg och har arbetat med inredning sedan 1990. Hon har en masterutbildning i estetiska vetenskaper från Stockholms universitet och kurser i arkitektur, färg och ljus från KTH och Konstfack.

Under åren har kunskaperna byggts på och blivit allt bredare. Pernilla har arbetat med de flesta nischer inom inredningsyrket och bland annat förkovrat sig i konst och hotelldesign, färg- och ljussättning och arkitekturhistoria. Hon har lång erfarenhet av färgsättning genom sitt arbete med färgkartor och koncept till företag som Svenska Bostäder, Botkyrkabyggen, SKB, Stockholmshem och Familjebostäder. Hon har inrett och färgsatt hotell, skolor och kontor

Pernilla Ström

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
15 maj 2024 - 29 maj 2024
Onsdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
ons 15 maj 2024 kl 18:00-21:00
  • ons 22 maj 2024 kl 18:00 - 21:00
  • ons 29 maj 2024 kl 18:00 - 21:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
114976
Pris
2400 kr