Akvarell för nybörjare

Plats Jönköping

Dags att testa på något nytt? Nyfiken på akvarell? Nu har ni chans att måla tillsammans med andra deltagare i Jönköping. Kursen ges av Folkuniversitetet i Jönköping!

Boka nu

I kursen kommer vi att gå igenom olika grundläggande akvarelltekniker. Vi kommer också att prata om material så som penslar, penselvård, färger av olika fabrikat samt det viktigaste: Papper och värdet av att ha rätt papper.

Under kursen kommer det också att finnas tid för egna experiment utefter de övningar vi
har arbetat med.

Målgrupp

En kurs för dig som är nybörjare i akvarellmåleri. Inga förkunskaper krävs!

Undervisningsform

Lektionen går steg för steg genom tekniken som behövs för att måla ett gemensamt motiv. Tillfälle ges för att ställa frågor. Vi går igenom material och ger uppgifter för att deltagarna ska kunna komma igång med sitt måleri. Under kursen blir det genomgångar som gör att man kan arbeta utifrån sin egen nivå.

Mål

Kursdeltagaren får tillfälle att utveckla både sitt seende och teknik, träna färglära, få kunskap om pappersval, olika akvarellfärger och penslar samt inspiration och mod att måla i akvarell.

Innehåll

Att måla akvarell innefattar många olika tekniker för att kunna hantera färgen och få ett bra resultat.

Vi går igenom grundläggande teknik, arbetar med färglära, testar olika akvarellfärger och hur man blandar färg för att uppnå olika resultat. Skuggor, ljus och kontraster samt perspektiv och komposition kommer vi att titta på. Vi arbetar utifrån fotografier.

Material

Material som du behöver ha med dig:

  • Stadiga skivor att spänna papper på (om du inte föredrar att arbeta i block men då rekomenderas att du har flera block med).
  • Akvarellpapper, lösa ark eller block (går också bra att skära loss från blocken och spänna upp dem på skivor).
  • Akvarellfärger.
  • Penslar i varierande storlek och form.
  • Extra blandpalett (det går bra med vita porslinsfat som finns billigt att köpa på exempelvis second hand eller vita plastpaletter).
  • Vattenbehållare.
  • Maskeringstejp.
  • Tygtrasor.
  • Skissblock och penna.

OBS! Om du inte har eget akvarellmaterial finns det att köpa i ateljén!


När det gäller penslar går det bra med syntetpenslar, mjuka runda och platta om man inte vill kosta på sig penslar i äkta hår. En bred moddlare är också bra att ha och kostar inte många kronor.

Av akvarellfärg finns det många olika fabrikat. Vill man hålla nere priset men ändå inte ge avkall på kvalité finns märket ”Rosa” från Ukraina. Hög pigmenthalt och ljusbeständiga. Andra bra märken är Daniel Smith och Winsor o Newton. Mycket bra färger men till lite högre pris, Tuber eller i färglådor.

För akvarellpapper oavsett i block eller lösa ark rekommenderas minst 300 gram och med 100 % bomull. Att köpa helark blir mer ekonomiskt än block då man kan skära ner helarken i de format man önskar och få ut mer av det. Exempelvis Arches och Saunders Waterford. Hur mycket gräng eller helt släta man vill ha är en smaksak.

 

Kursledare

Bosse Blomén Svensson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Jönköping

info.jonkoping@folkuniversitetet.se

Kursperiod
3 aug 2024 - 4 aug 2024
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 3 aug 2024 kl 10:00-15:00
  • sön 4 aug 2024 kl 10:00 - 15:00
Plats
Skolgatan 25B, 55316 JÖNKÖPING
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
115656
Pris
1100 kr