Journalistiskt skrivande distans

Plats Distans

Lär dig skriva effektivt, berätta levande och fånga läsaren. Den här kursen riktar sig till dig som vill fortsätta att utveckla ditt skrivande i en journalistisk riktning.

Boka nu

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som tidigare gått grundkursen Journalistiskt skrivande, eller har viss erfarenhet av journalistiskt skrivande från annat håll. Du kanske vill arbeta som journalist, skriver i jobbet, funderar på fortsatta studier i journalistik eller känner att du vill ha en skjuts i att utveckla ditt skrivande.

För företag som vill förbättra kvaliteten på sitt skrivna material både i tryckta medier och på webben.

Innehåll

Byggstenarna är på plats och nu fortsätter du att vässa dina texter och att öva på olika typer av journalistiska uttryck.

Genom skrivövningar lär du dig hur du gör för att gå rakt på sak i dina texter, hur du sammanfattar information och väljer en berättarvinkel. Du lär dig oss mer om språk, nyhetsvärdering, källkritik, intervjuteknik och dramaturgi. 

Under kursen kommer du bland annat att gå igenom följande moment:

  • artikel, reportage och referat
  • nyhetsvärdering
  • språk och dramaturgi
  • journalistik, reklam eller information?
  • intervjuteknik
  • källkritik
  • eget projekt - välj om du vill fördjupa dig i att skriva artiklar, krönikor, porträtt, reportage eller få verktyg som hjälper dig att få dina texter publicerade.

Upplägg

Kursen är helt på distans och genomförs i läroplattformen Moodle. Inloggningsuppgifter skickas ut strax före kursstart.

Kursen inkluderar inga live-träffar utan består av sex lektioner som publiceras skriftligt på Moodle. Vid varje lektion får du en skrivövning som du jobbar med mellan lektionstillfällena och lämnar in före en satt deadline. 

Som deltagare arbetar du med kursens uppgifter när det passar dig och behöver bara förhålla dig till den tid då uppgiften ska vara inlämnad. I uppgifterna ingår att lämna respons till övriga deltagare. För varje skrivövning får du själv respons både från kursledaren och från dina kurskamrater.

Pris

Kursavgiften inkluderar moms.

Material

Kurslitteratur ingår inte i kursavgiften.

Att skriva i tidning, Sören Larsson, ISBN 9789127084230
Journalistförbundets etiska regler
Utdrag ur dags-, vecko-, och fackpress

Kursintyg

Vid minst 75% inlämnade uppgifter har du möjlighet att få intyg. Kontakta oss på kurser.syd@folkuniversitetet.se för mer information.

Kursledare

Ola Nilsson

Ola Nilsson är journalistutbildad på Lunds universitet. Han har mångårig erfarenhet som skribent, reporter och redaktör i olika former, både som frilans och som anställd inom dagspress.

Numera är han frilans på heltid med bland annat återkommande uppdrag från ett antal facktidningar, ett redaktörsuppdrag för magasinet Galore Weekend och ett fast uppdrag som reporter för nyhetstjänsten Rapidus.

Ola Nilsson undervisar i journalistiskt skrivande på Folkuniversitetet

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Malmö

regionsyd@folkuniversitetet.se

Kursperiod
22 apr 2024 - 3 jun 2024
Måndag
Antal tillfällen
7
Första tillfället
mån 22 apr 2024 kl 00:01-00:02
  • mån 29 apr 2024 kl 00:00 - 00:00
  • mån 6 maj 2024 kl 00:00 - 00:00
  • mån 13 maj 2024 kl 00:00 - 00:00
  • mån 20 maj 2024 kl 00:00 - 00:00
  • mån 27 maj 2024 kl 00:00 - 00:00
  • mån 3 jun 2024 kl 00:00 - 00:00
Studietimmar
24
Kurs-ID
406511
Pris
4445 kr