Skriva skräck helgkurs

Plats Malmö

Är du är nyfiken på eller vill lära dig mer om att skriva skräck? Genrer vi kommer att diskutera inom kursen är bland andra, gotisk skräck, body horror, övernaturlig skräck, monster, science-fiction och folk horror.

Boka nu

Mål 

 Att få verktyg för att skriva texter inom genren skräck med utgångspunkt i gotisk skräck. 

Förkunskaper 

Inga särskilda förkunskaper krävs. Kursen riktar sig både till till dig som är nybörjare och till dig som har erfarenhet av att skriva skönlitterärt samt om du är nyfiken på eller vill fördjupa din kunskap inom skräck.  

Innehåll 

Genom olika slags skrivövningar med olika infallsvinklar kommer inspirationen till att skriva och att skriva skräck utforskas. Efter en introduktion till olika subgenrer inom skräck kommer vi fördjupa oss i den gotiska genrekonventionen, för att sedan utifrån den börja arbeta med en längre text. Olika uttrycksformer och berättelsetroper kommer presenteras för att kunna arbeta med detta. 

Kursen innehåller bland annat

  • Introduktion till den litterära genren skräck med subgenrer
  • Den gotiska genrekonventionens beståndsdelar

Genrer vi kommer att diskutera inom kursen är bland andra: gotisk skräck, body horror, övernaturlig skräck, monster, science-fiction och folk horror.

Upplägg 

Vi träffas under två dagar och bekantar och fördjupar oss inom skräckskrivandet. Genom både ett intuitivt skrivande med hjälp av skrivövningar och ett mer uttänkt skrivande utformat efter den gotiska genrekonventionen samt uppgifter kommer dina idéer och texter att bli till. Med fokus på uppläsning i grupp, samtal om skräcklitteratur och viss textrespons kommer vi lära oss av och inspireras av varandra. Kurstiden inkluderar 30 minuters paus för lunch per dag samt kortare pauser mellan övningarna.

Material 

Vi kommer att ta visst avstamp i skräcklitteratur när vi diskuterar olika subgenrer. Utöver det kommer olika medier, som musik och bildkonst att användas till skrivövningarna. Deltagarnas egna texter sprungna ur skrivövningarna kommer också att stå i fokus. 

Kursledare

Nora Hultman

Med bakgrund som musiker, kandidatexamina i litteraturvetenskap och litterär gestaltning från Författarskolan vid Lunds universitet samt en generell passion för kreativitet och konstnärligt skapande, lägger jag grunden för mitt arbete som kursledare inom Folkuniversitetets verksamhet.

Jag håller kurser i att skriva skräck, där vi fördjupar och bekantar oss med det skrivna ordet inom det breda fenomenet skräcklitteratur och hur det kan te sig.

Med flera noveller inlästa på en svensk skräckberättelsepodcast, erfarenhet som estradpoet och arbete som redaktör på ett litterärt magasin har jag en bred ingång till att arbeta med och röra mig kring det skrivna ordets områden. Jag arbetar även med mitt skräckromanprojekt och driver en weird-fictionbokcirkel.

Tack vare mina utbildningar och ett flerårigt engagemang i Ordkonsts skrivcirkelverksamhet har jag fått blodad tand för att diskutera text, ge respons på skrivprojekt och se ögonblickliga idéer förvandlas till fullbordade romanprojekt.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Malmö

regionsyd@folkuniversitetet.se

Kursperiod
29 jun 2024 - 30 jun 2024
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 29 jun 2024 kl 10:00-15:00
  • sön 30 jun 2024 kl 10:00 - 15:00
Plats
Regementsgatan 4, 21142 MALMÖ
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
408975
Pris
2150 kr