Praktisk journalistik, grundkurs.

Plats Poppius

Vill du jobba som journalist? Vill du lära dig skriva en text som lockar till läsning och ger bakgrund och fakta? Du får kunskap om dagens journalistik, journalistens uppgift och redskap. Du jobbar praktiskt från grunden och får publicera dina texter i en webbtidning. Ges på Folkuniversitetet Stockholm.

Boka nu

Innehåll

Att skriva journalistiskt innebär att kunna sammanfatta information, avgränsa och välja berättarvinkel. Det innebär även att kunna nyhetsvärdera och skriva läsvärda texter. Under kursen betonas det journalistiska hantverket och det praktiska arbetet – du får skriva, diskutera, göra om och utvecklas. 

På kursen får du grundläggande kunskap till den journalistiska arbetsmetoden, oavsett publiceringsform. Du får feedback på ditt arbete från kursledare med gedigen erfarenhet av journalistik och kommunikation. De två huvudlärarna följer gruppen hela terminen. Gästföreläsare håller i enskilda kursmoment. 

Kursens huvudmoment är skrivande och presentation

Skrivdelen behandlar nyhetsreporterns olika arbetsuppgifter. Du börjar med att skriva notiser och kortare artiklar. Nästa steg blir att hitta egna nyheter och skriva nyhetsartiklar. Under terminen får du arbeta med olika slags texter, göra personporträtt, skriva referat, reportage och fördjupade nyhetsartiklar. Du tränar på att intervjua och göra research till dina artiklar och du får öva på att skriva för webben.

Presentationsdelen handlar om samspelet rubrik, ingress, puff, grafik, foto och text. Vidare om redigering och publicering i print eller digitalt.

Kursupplägg

Praktisk journalistik är en termins- och deltidskurs. Du går en dag i veckan under sammanlagt 13 veckor. Kurstillfällena består av föreläsningar, praktiska moment, skrivövningar, gruppövningar och diskussioner. Skriv- och arbetsövningar utförs till viss del under lektionstid men i huvudsak mellan kurstillfällena. Du får återkoppling på ditt arbete från kursledarna, vi jobbar även med återkoppling i grupp.  Kursens inriktning är det praktiska arbetet, inte teori och litteraturstudier. Lärarna har gedigen erfarenhet av journalistik och kommunikation och är yrkesverksamma på området.

En dag i veckan under sammanlagt 13 veckor innebär cirka 6 timmars schemalagd undervisning dagtid i veckan. Räkna med att lägga ned motsvarande antal timmar på hemarbete mellan kurstillfällena. Det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar.

Kursledare

Jon Hansson är journalist med långt förflutet på Aftonbladet, där han arbetat både som reporter och redigerare, såväl på Aftonbladets nyhetstidning som olika magasin. Numera frilansjournalist med fokus på mat och dryck. 

Magnus Jonson är journalist, redigerare och formgivare med erfarenhet från flera nyhetstidningar, bland annat Aftonbladet. Han är verksam som formgivare och redaktör för tidningar samt redaktionell coach på Ersta Sthlm Media AB, där han även är delägare.

Gästföreläsare går igenom och belyser enskilda moment.

Målgrupp

Kursen vänder sig till blivande journalister, till dig som informerar och skriver i jobbet och till dig som sammanfattar och presenterar mycket information på begränsad tid. Du som vill utveckla ditt eget skrivande och bli bättre på att fånga läsaren får också god behållning av kursen.

Förkunskaper

Gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska. Erfarenhet av att skriva, antingen i jobbet eller privat, liksom viss skrivkunskap. Du behöver ha datorvana och en bärbar dator.

Poppius – Skandinaviens äldsta journalist- och mediaskola

Sedan 2023 bedrivs Poppius kursverksamhet i samarbete med Folkuniversitetet. Läs mer om Poppius.

Citat från tidigare deltagare

Jag uppskattar de praktiska aspekterna, att få hands-on erfarenhet. Bra återkoppling och feedback från lärarna.
Även föreläsningarna har varit givande och intressanta och levt upp till mina förväntningar.

Kurslitteratur

Du behöver själv införskaffa boken Vi, skuggorna Ett Sverige du inte känner till (inte den förenklade illustrerade versionen) av Elinor Torp. Övrigt kurs- och övningsmaterial ingår. 

Godkänd och intyg på avslutad kurs

Alla godkända kursdeltagare får ett intyg och diplom efter genomgången kurs. För att bli godkänd behöver du närvara på kursen och lämna in alla uppgifter och övningsartiklar på utsatt tid. Du får inte vara frånvarande från undervisningen mer än två kurstillfällen (16 studietimmar). Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar. Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.

Anmälningsvillkor och avbokningsregler

Kursavgift och betalning

Betalning av kursavgiften hanteras i sin helhet av Folkuniversitetet och faktura skickas ut i samband med kursstarten på hela kursavgiften. Det finns möjlighet att delbetala kursavgiften upp till 4 gånger under utbildningens gång. För mer information gällande delbetalning kontakta Birgitta Wahlman Laurell via mejl birgitta.wahlman.laurell@folkuniversitetet.se 

Allmän information

  • Utbildningen Praktisk journalistik, grundkurs går en gång i veckan under en termin och motsvarar en studietakt på 20 % inklusive självstudier.
  • Kursen går av stapeln då ett visst deltagarantal är uppnått. Kurslokal på Folkuniversitetet, Kungstensgatan 45.
  • Vi gör inte uppehåll för sport-, påsk- eller höstlov, däremot för röda dagar. Du får ett schema under något av de första kurstillfällena. Undantagsvis kan gästföreläsningarna hållas på andra dagar och tider än de ordinarie lektionsdagarna.
  • Möjlighet till delbetalning finns. 

Kursledare

Jon Hansson

Jon Hansson, journalist med långt förflutet på Aftonbladet, där han arbetat både som reporter och redigerare, såväl på Aftonbladets nyhetstidning som olika magasin. Numera frilansjournalist med fokus på mat och dryck. Jon började som lärare på Poppius 1992 och håller i dag, som en av två lärare, i Poppius Grundkurs i praktisk journalistik samt Lilla grundkursen i praktisk journalistik och olika uppdragsutbildningar.

Hej Jon, vem är du?
– Jag är frilansjournalist med inriktning på mat och dryck. På fritiden tränar jag och spelar squash.

Varför blev du journalist?
– Från början handlade det om att jag som många andra tycker att det är roligt att skriva och berätta saker.

– Idag handlar det mer om att man får möjlighet att träffa många intressanta människor och hamnar i miljöer och situationer som man annars inte skulle hamna i.

Vad är det roligaste med rollen som journalist?
– Jag har ju erfarenhet av både skrivande och redigering och för skrivandet gäller just det här med att komma in i nya miljöer och kanske utsätta sig för saker som man annars inte skulle göra.

– Som redigerare är det väldigt roligt med lagarbete, att hjälpa och få hjälp. Det kan vara fantastiskt kul att bolla rubriker och ingresser.

Vad är det svåraste?
– De flesta jobb är ju enahanda någon gång. Redigeringsarbete kan vara väldigt mallat och att göra långa tabeller kan bli något av ett fabriksarbete. Det kan också vara intellektuellt ansträngande, som när stora layoutpussel ska läggas med mycket text och fel bilder. Det är slitsamt när det inte går ut.

– Som reporter är man inte alltid älskad av de man pratar med. Jag har inte varit med om en specifik sådan händelse själv men man vänjer sig aldrig helt vid att intervjua någon som råkat ut för en olycka eller förlorat en anhörig. Hur mycket ska man fråga och inte? Det är svåra avvägningar.

Hur kommer det sig att du blev kursledare på Poppius?
– Det var en journalistkollega som frågade mig för länge sedan. Då var jag redigeringslärare och nu när jag började igen 2012 blev det som skrivlärare istället.

Hur är det att vara lärare här?
– Mötet med eleverna är fantastiskt roligt. Mycket i jobbet tar man för självklart och då är det nyttigt att få förklara för andra varför man gör på ett visst sätt och ifrågasätta sina egna tillvägagångssätt.

Vad har du för tips till en nybliven journalist?

  1. Tjat är underskattat. Var inte rädd för att fråga igen.
  2. Läs texten högt för dig själv. Om du hör att det är illa formulerat kommer läsaren garanterat göra detsamma.
  3. Våga ta in omgivningen. När man är ute på jobb är det lätt att börja prata direkt men om man tar sig tid att ta in detaljer och till exempel studerar personens klädsel eller tar en titt i bokhyllorna kan man få reda på mycket om den man talar med.
Foto av Jon Hansson

Magnus Jonson

Magnus Jonson är journalist, redigerare och formgivare med erfarenhet från flera nyhetstidningar, bland annat Aftonbladet. Han är verksam som formgivare och redaktör för tidningar samt redaktionell coach på Ersta Sthlm Media AB, där han även är delägare.

Fotografi på Magnus Jonson.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
4 mar 2024 - 3 jun 2024
Måndag
Antal tillfällen
13
Första tillfället
mån 4 mar 2024 kl 09:00-16:00
  • mån 11 mar 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 18 mar 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 25 mar 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 8 apr 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 15 apr 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 22 apr 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 29 apr 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 6 maj 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 13 maj 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 20 maj 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 27 maj 2024 kl 09:00 - 16:00
  • mån 3 jun 2024 kl 09:00 - 16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
104
Kurs-ID
109912
Pris
36000 kr