I den här kursen får du en introduktion till 3D-arbete och programmet Blender, som bland annat inkluderar att skapa objekt och scener samt att texturera och ljussätta dessa. Du får också prova på enklare animering.
Målgrupp
Introduktion till 3D-modellering i Blender vänder sig till dig som vill prova på 3D-modellering och få en introduktion till de grunder som utgör 3D-grafik. Du får lära dig att skapa enskilda objekt, komponera scener och arbeta med ljussättning, texturering och enkel animering. Kunskaperna kan exempelvis användas för att skapa grafik till bilder och trycksaker, för att visualisera produkter eller för att skapa material som kan användas till videoredigering eller som spelgrafik.
Innehåll
Vi går igenom hur man hanterar programvaran och navigerar i en 3D-vy, hur man skapar objekt från enklare geometriska former och sedan redigerar dessa, hur man hanterar ett flertal objekt och skapar scener samt hur man ljussätter, texturerar och renderar sitt slutresultat. Vi lär oss hantera kameror, effekter och viktiga inställningar. Kursen inkluderar också att skapa en enkel animation och är fylld av praktiska tips och hjälpmedel.
Mål
Målet med kursen är att kunna skapa enklare 3D-objekt och scener samt känna till grunderna i 3D-modellering. Kunskaperna kan användas som utgångspunkt för mer avancerade kurser eller tillämpningar.
Undervisningsform/kursupplägg
Undervisningen bygger på lärarledda lektioner med praktiska övningar. Programvaran är kostnadsfri och finns till Windows, Linux och Mac. Materialet du skapar kan sedan användas ihop med annan programvara för exempelvis videoredigering eller spelutveckling.
Kursledare
Daniel Eriksson
Daniel är en autodidakt programmerare och grafisk designer som utöver kurser i huvudsak sysslar med webbdesign via eget företag. Han är särskilt intresserad av interaktionsdesign och hur viktigt genomtänkta gränssnitt är för programvara, produkter och tjänster.
Daniel har också ett stort intresse av digitala spel och spelutveckling, vilket kompletteras bra av kunskaperna inom grafisk design. På fritiden skapar han egna spel och ibland har han även hållit kurser inom detta område.
Det går att komma långt genom att experimentera och prova sig fram, men ibland behövs en kurs för att få modet att sätta igång eller en bra grund att stå på. Med en lekfull förtjusning och ett djupt intresse för sina områden hoppas Daniel kunna både inspirera, utmana och engagera.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg