Perovskit, nästa generation effektiva solceller

Plats Trollhättan

I den allmänna debatten om ett ökat behov av framtida elproduktion i Sverige bortser man ofta från den potential som ligger hos en ökad andel solel. Debatten har huvudsakligen handlat om kärnkraft kontra vindkraft trots att den billigaste källan till ny el är solceller.

Boka nu

Argumentet från regeringen att överge tidigare förväntningar på kärnkraft till förmån för vindkraft är att det på kort sikt är bättre möjligheter med vindkraft. Men, möjligheterna för en ökning av solceller är ännu bättre i det korta perspektivet. De senaste åren har solceller blivit billigare. Vi behöver dessutom en snabb omställning till el på grund av klimatuppvärmningen.

Nu är innovationstakten dramatiskt stor inom solcellsområdet. Ca 95% av dagens solceller är gjorda med kisel, men nu finns det ett nytt ”revolutionerande” material på gång inom de närmaste två/tre åren och det heter Perovskit. Hypen kring perovskit framhåller ca 1/10-del av produktionskostnaderna och högre verkningsgrad. Frågorna hopar sig. Hur snabbt kommer denna nya teknik? Vilka områden kommer det massproduktion inom?

Vilka aktörer är det som driver utvecklingen mot massproduktion?
Med hjälp av en teknikspaning har jag gjort ett försök att bedöma svar på dessa frågor, vilka kommer att presenteras. En av flera anmärkningsvärda händelser inom detta område är Scanias projekt ”Scania's solar-powered truck”.

Föreläsare: Rune Wigblad, professor i företagsekonomi med inriktning industriell ekonomi.

Föreläsningen är ett samarbete mellan Folkuniversitetet, Strömstads Akademi och Bohusläns museum.

Föreläsningen arrangeras med stöd av Folkuniversitetsföreningen.

OBS! Begränsat antal platser. Anmälan krävs.

Med reservation för ändringar.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Trollhättan

info.trollhattan@folkuniversitetet.se

Kursperiod
8 okt 2024 - 8 okt 2024
Tisdag
Antal tillfällen
0
Första tillfället
tis 8 okt 2024 kl 18:00-19:00
Plats
Museigatan 1, 45150 UDDEVALLA
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
308831
Pris
0 kr