Fermentering, att göra inläggningar

Plats Trollhättan

Vill du lära dig fermenteringens grunder och skapa egna smakrika och hälsosamma produkter? Under två dagar får du praktisk kunskap om hur du fermenterar grönsaker, drycker och andra livsmedel. Upptäck fermenteringens magi och låt kreativiteten flöda!

Boka nu

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs – kursen passar både nybörjare och dig som vill fördjupa dina kunskaper.

Mål

Målet med den här kursen är att du ska kunna fermentera olika livsmedel på egen hand och förstå processen bakom fermentering.

Innehåll

  • Introduktion till fermentering: historia och hälsofördelar
  • Fermentering av grönsaker såsom surkål och kimchi
  • Tillverkning av kombucha och andra fermenterade drycker
  • Hygien och säkerhet vid fermentering
  • Smaksättning och receptutveckling

Kursupplägg

Kursen hålls under två dagar, totalt 16 studietimmar. Vi varvar teori med praktiska moment. Du får med dig recept och tips för att fortsätta fermentera hemma.

Studiematerial

Allt material som behövs för kursen ingår. Du får även med dig dina egna fermenteringsprojekt hem.

Kursledare

Din kursledare är en erfaren med kunskap om både traditionella och moderna metoder. Hon delar med sig av praktiska tips och inspirerande idéer.

Kursledare

Kristina Nordensten

Hejsan, jag heter Kristina Nordensten och har jobbat med det mesta inom livsmedelsbranschen i 35+ år. Både i Sverige, USA och Frankrike. Jag vill gärna dela med mig av den erfarenheten. Och hur görs detta på bästa sätt? Jo, genom att hålla i en utbildning där deltagare kan lära sig olika metoder att ta till vara på livsmedel. I detta fall genom fermentering.

Fermentering förlänger hållbarheten, ändrar smak och konsistens på livsmedlet, samt förbättrar kroppens upptag av olika näringsämnen som annars inte skulle vara tillgängliga.

Som köksmästare, dietist och restauranglärare, kan jag ge en tydlig och förståelig förklaring av kemin som händer i livsmedlet och hur detta påverkar smak och näringsupptag. Vi kommer också diskutera olika smaksättningar, användningsområden. Ingen fråga är dum.

Vi kommer att testa metoder, undersöka resultaten och framför allt smaka på olika fermenterade livsmedel.

Att ta vara på egen skörd genom fermentering ger en varm känsla av färdighet och stolthet. Att kunna servera sina egna råvaror till familj och vänner är underbart.

Mitt motto är att man lär sig något nytt varje dag.

Välkomna!

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Trollhättan

info.trollhattan@folkuniversitetet.se

Datum
20 sep. 2025 - 21 sep. 2025
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 20 sep. 2025 kl 10:00-15:00
  • sön 21 sep. 2025 kl 10:00 - 16:00
Plats
Garvaregatan 15, 46131 TROLLHÄTTAN
Visa på karta
Studietimmar
14
Kurs-ID
315008
Pris
1250 kr