Matförädling av svamp

Plats Göteborg

Svampsäsongen är lång ifrån slut! Vill du ha fler anledningar att ge dig ut i svampskogen? Eller plockar du redan mer än du hinner äta upp? I den här kursen utforskar vi gamla och nya sätt att ta vara på skogens rikedomar. Sätt guldkant på vardagsmaten, samtidigt som du sparar pengar och får njuta av naturen.

Boka nu

Mål

Efter kursen har du fått praktiska erfarenheter av att förädla, förvara och tillaga svampar av olika slag. Du har även lärt dig några grundläggande tekniker och principer som du kan utgå från när du experimenterar vidare på egen hand.

Målgrupp

Kursen riktar sig till alla med någon form av intresse eller nyfikenhet för svampplockning och matlagning. Förkunskaper är inget krav, men viss erfarenhet av att identifiera våra vanligaste ätliga svampar är en fördel.

Innehåll

Kursen inleds med en svampplockningsutflykt till ett närliggande naturområde, varefter vi artbestämmer och rensar vår fångst i Folkuniversitetets lokaler.

Vid varje efterföljande kurstillfälle ägnar vi oss åt en eller två specifika moment, exempelvis:

  • Torkning av svamp
  • Göra eget svamppulver
  • Svamp-”soja”
  • Infrysning av svamp
  • Smörstekning av svamp
  • Koka svampbuljong

Parallellt med det praktiska arbetet går vi igenom de grundläggande teknikerna och principerna för mathantverket – alltifrån hur man jobbar säkert med en kniv till hur man ser till att en glasburk är riktigt steriliserad.

Arbetssätt

Vi träffas en lördag förmiddag för svampexkursion i Änggårdsbergen och därefter tre måndagskvällar på Folkuniversitetet.

Korta genomgångar och demonstrationer varvas med eget praktiskt arbete, med löpande instruktioner från kursledaren. Hela gruppen framställer gemensamt en stor sats av respektive produkt och delar lika på de färdiga burkarna/lådorna/flaskorna.

Kursmaterial

Tips på kurslitteratur får du i kallelsen. Du får också ett recepthäfte som kursledaren har satt ihop.

Alla nödvändig köksutrustning finns att låna, men du får gärna ta med egna knivar. Ta också gärna med en kökshanduk, förkläde, keps/mössa och burkar/flaskor/lådor att hälla upp de färdiga produkterna i.

Kursledare

Elle Boman

Elle Boman har jobbat många år med vegetarisk matlagning i olika sammanhang

Från 2018 till 2020 ansvarade hen för matlagningen på Folkköket i Majorna, ett ”social dining”- projekt som kombinerade förädling av svinnråvaror med folkbildande volontärsarbete. På senare år har Elle bland annat lagat maten på festivalen Skogsfesten och på Naturskyddsföreningens årliga Snokläger.

Elle är också legitimerad gymnasielärare i tyska och latin.

Elle Boman är kursledare på Folkuniversitetet.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Datum
25 okt. 2025 - 10 nov. 2025
Måndag, Lördag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
lör 25 okt. 2025 kl 10:00-13:45
  • mån 27 okt. 2025 kl 18:00 - 20:15
  • mån 3 nov. 2025 kl 18:00 - 20:15
  • mån 10 nov. 2025 kl 18:00 - 20:15
Plats
Norra Allégatan 6, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
316280
Pris
1575 kr