Med låtsaspengar handlar vi aktier baserat på riktiga börsförändringar, samtidigt som du lär dig analysera marknaden och fatta välgrundade beslut. Vi köper och säljer. Vår insats är 100 000 SEK och vi blir vinnare och förlorare på de verkliga börsförändringarna på Börsen. Så allt är på riktigt. Utom pengarna.
Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs – kursen passar alla som vill lära sig grunderna i aktiehandel. Du behöver grundläggande datorvana.
Mål
Målet med den här kursen är att du ska få en bättre förståelse för hur aktiemarknaden fungerar, kunna fatta mer informerade investeringsbeslut och bli bekväm med att använda kalkylprogram.
Innehåll
- Grundläggande begrepp inom aktiehandel
- Analysera börsdata och trender
- Diskutera köp- och säljstrategier
- Följa riktiga börsförändringar med låtsaspengar
- Använda kalkylprogram för att hantera aktieinformation
Kursupplägg
Undervisningen är praktiskt inriktad med fokus på diskussioner och övningar. Du arbetar med egna aktieportföljer och följer verkliga börsresultat. Kursen kräver att du har en dator eller surfplatta för att kunna arbeta effektivt. Vi träffas i en inspirerande miljö som främjar lärande och diskussion.
Studiematerial
Inga specifika kursmaterial krävs, men tillgång till kalkylprogram är nödvändigt.
Kursledare
Din kursledare är en erfaren aktiehandlare med en passion för att dela kunskap och guida dig genom aktiemarknadens möjligheter och utmaningar.
Bra att veta
Kursen hålls i fin miljö på Langsta Huset
Ta med dator/surfplatta
Välkommen att ta första steget mot att förstå och navigera på aktiemarknaden!
Kursledare
Bertil Thorslund
Bertil Thorslund fick sitt första möte med aktiemarknaden genom ett arv, vilket väckte ett intresse för att förvalta och förstå hur företag och samhällsutveckling påverkar finansmarknaden. Med sin erfarenhet och intresse för både ekonomi och digitala verktyg som Excel, strävar han efter att göra lärandet både inspirerande och praktiskt.
Hur blev du intresserad av aktier?
– Det var ’arvssynden’. Min pappa drygade ut sin pension från jobb i staten med att handla på Börsen. Då han avled 1999 ärvde jag aktier. Kunde ha sålt men valde att förvalta, dvs köpa och sälja. Det gav spännande kunskaper om företagen och samhällsutvecklingens effekter på finansmarknaden. Samt en insikt i att på Börsen finns inga riktiga värden, bara förväntade.
Varför vill du leda en studiecirkel om aktier?
– Börsen är en viktig del av samhällsekonomin. Jag tror på att alla har att vinna på att gå från ’hört talas om’ till att ha insikter och kunskap. Och att få vara med då deltagarna gör den resan i en studiecirkel är berikande, belönande och allt möjligt som börjar på be-. Allas bildning ökar, också min.
Men du håller väl på med annat än aktier?
– Jag är föreningsmänniska och kulturaktivist. Jag är kassör i Langska huset, jag är med i gruppen som skriver kulturkrönikor i magasinet Horisont, jag sjunger tenor i Cantus och Domkyrkokören och jag håller på mycket med videodokumentation av konserter och slikt. Jag har en Youtube-kanal och jag älskar manualer till både hård- och mjukvara.
Har du familj?
– Jodå, en fru, fyra döttrar och barnbarn. Inga bor på ön - ja utom hustrun då - så de tar inte så mycket tid i vardagen. Jag vet att på Gotland har man fördelar av att vara gotlänning så jag brukar berätta att min mamma föddes i Eskelhem och att jag har flera stycken A-kusiner på ön. Själv är jag född och uppvuxen på fastlandet. Men med djupa rötter på ön efter att ha bott här hela 80-talet samt varit sommargotlänning i 50 år. Sedan 2020 är jag åter skattebetalare här.
Introduktion till aktiemarknaden – låter lite torrt?
– Finansmarknaden är en viktig aspekt av samhället och är därför en ingång till att diskutera allt möjligt som händer. Dessutom är det rätt mycket information och data som ska hanteras. Därför blir intresset för aktiemarknaden en naturlig anledning att glänta också på dörren till hur datorer kan användas på allvar. Excel och Numbers är kanske inte precis livets mening, men praktiskt att ha kläm på.
– Låter det torrt? Skulle inte tro det, inte för dom som prövat.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Visby