Barockkurs för sångare och generalbasspelare (basso continuo)

Plats Umeå

Har du längtat efter att sjunga, spela och fördjupa dig i barockens musik? Välkommen att låta din röst och dina instrument klinga i harmoni med barockens ikoniska stil. Ta del av en unik musikalisk resa där du får möjlighet att sjunga, spela och fördjupa dig i den magnifika musiken från epoken!

Föreningen för tidig musik, i samarbete med Folkuniversitetet och Umeå Barockensemble, bjuder in till en kurs för sångare, organister, cembalister, barockcellister, gambister, violonespelare (barock-kontrabas) och fagottister, som behärskar sitt instrument väl och vill utforska basso continuo och den tidiga barocken stilistiskt. 

Vi kommer att arbeta med repertoar från den tidiga barockens Italien, en spännande epok där en ny musikstil utvecklades, med texten i centrum. Vi djupdyker i den tidiga italienska barockens ornamentering, och dess målande, textnära interpretation med tonsättare som bland annat Barbara Strozzi, Claudio Monteverdi, Francesca Caccini och Girolamo Frescobaldi. I generalbasspelet utforskar vi hur vi kan utforma och differentiera baslinjen för att på bästa sätt understödja sången och föra det musikaliska skeendet framåt. Vi arbetar med baslinjens olika funktioner: harmonik, rytmik, betoningar och artikulation såväl som dess melodiska element. 

När och var:

Kursen hålls i Folkuniversitetets lokaler i Umeå, med start fredagen 6 september kl 16 och avslut söndagen 8 september kl 16. Vi inleder på fredagen med ett seminarium om stilen, drillar, ornament, och om grunderna i generalbasspel, för att senare på kvällen börja musicera tillsammans i små grupper. Under kursens gång kommer varje grupp att få undervisning av alla tre kursledare. En del av undervisningen kommer att ske i masterclassform, så att vi kan lära oss av att lyssna på varandra. Söndagen avslutas med en konsert i Folkuniversitetets aula, dit vi kan bjuda vänner och bekanta.

Resa, kost och logi: Kursdeltagarna ordnar själva med kost, logi och resor. Det finns ett kök i lokalerna, alternativt restauranger i närheten.

Anmälan: Anmäl dig senast 30 juni genom att mejla Peter Wester på Folkuniversitetet på peter.wester@folkuniversitetet.se. Inkludera vilket instrument du spelar (sång, orgel, cembalo, barockcello, gamba, violone / barock-kontrabas eller fagott) och en kort text med beskrivning av din musikaliska bakgrund. Sångare ombeds bifoga en länk till en inspelning (kan vara på Youtube, Soundcloud eller liknande) för att vi ska kunna välja lämplig repertoar till var och en. Vi kommer att mejla ut noter till er i början av augusti

Pris: 1000 kr för icke-medlemmar, 700 kr för medlemmar. 

Kursstart: 6 september kl 16.00
Kursslut: 8 september kl 16.00
Sista anmälningsdag: 30 juni

Varmt välkomna!

Föreningen för Tidig Musik är en rikstäckande förening för dig som är intresserad av eller verksam inom tidig musik grundad 1979. Föreningen arbetar för att vara ett nätverk där medlemmarna kan utbyta kunskap och erfarenheter. Föreningen verkar för att främja den tidiga musiken i det svenska musiklivet, stödjer unga musiker genom utdelande av årliga stipendier, och hedrar årligen en betydelsefull representant för den tidiga musiken genom utmärkelsen ”Årets Mungiga”.

 

Kursledare

Eva Meyer Hagberg

Eva Meyer Hagberg är utexaminerad musikdirektör och blockflöjtspedagog från Musikhögskolan i Stockholm.

Efter studierna fortbildade Eva sig vid Schola Cantorum Basiliensis, Schweiz och var också bosatt och verksam som cembalist och organist i Schweiz under många år. Där har hon spelat med olika ensembler som bl a Capriccio Basel och Ensemble Corund. Med sistnämnda har hon gjort flera USA-turnéer och CD-inspelningar.

Som cembalist i Sverige medverkar hon bland annat i Drottningholms barockensemble och i Umeå barockensemble. Hon har även spelat med Nordiska kammarorkestern och med Bach-Collegium Stockholm.

Med blockflöjtsensemblen Musica Dolce har hon gjort flertalet inspelningar på skivbolaget BIS.

Christina Larsson Malmberg

Christina Larsson Malmberg, sopran, är specialiserad på tidig musik och verksam nationellt och internationellt.

Christina hörs ofta i oratorier, passioner, barockopera och kammarmusiksammanhang, och har varit solist med barockorkestrar såsom Göteborg Baroque, Drottningholms Barockensemble, Tallin Baroque Orchestra, polska Consortium Sedinum Ensemble, Copenhagen Soloists och Orfeus Barock.

Christina är en av grundarna och konstnärliga ledarna i prisbelönta Operabyrån, som i sitt fleråriga samarbete med Konserthuset Stockholm har spelat fem av sina produktioner där. Hon är också en flitigt anlitad solist på Confidencen, och har medverkat i många TV- och radioproduktioner.

I grunden är hon sångpedagog och har flera gånger varit gästlärare i barockinterpretation vid Kapellsbergs folkhögskola.

Louise Agnani

Louise Agnani har gått barockinterpretationskursen på Musikhögskolan i Malmö 1992-94

Louise har 1994 spelat barockcello och viola da gamba i de flesta barockorkestrarna i Sverige, som till exempel Drottningholms barockensemble, Rebaroque, Karlsson barock, Göteborg baroque.

Hon har även gjort många kammarmusikkonserter i olika konstellationer.

Ett specialintresse är framförandet av ny musik på viola da gamban, gärna tillsammans med musikerna i ensemblen Lipparella.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Umeå

umea@folkuniversitetet.se

Kursperiod
6 sep 2024 - 8 sep 2024
Fredag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
fre 6 sep 2024 kl 16:00-20:00
  • lör 7 sep 2024 kl 10:00 - 18:00
  • sön 8 sep 2024 kl 10:00 - 16:00
Plats
Nygatan 43, 90330 UMEÅ
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
502464
Pris
1000 kr