Punkens hemligheter på gitarr, grund NY!

Plats Stockholm

Hur spelar man punkrock på gitarr? Hur kan något så aggressivt låta så "bra"? Hur får man det att låta punk som Thåström eller KSMB? Vi ger dig svaren samtidigt som du får lära dig olika tekniker, spela punkgitarr och ha kul!

Boka nu

Om punken

Begreppet punk användes först i början av 1970-talet i USA, där New York Dolls och The Stooges drog täten och spred sig sedan till Storbritannien, där Sex Pistols och Rolling Stones gjorde stilen populär, en kombination av aggressiv rockmusik, socialt medvetna texter och ett provocerande klädmode. The Ramones blev stilbildande för punkrocken som skulle vara enkel och tillhöra folket. Vem som helst skulle kunna spela, inte bara de skickligaste musikerna hörde hemma på scenen. 

I Sverige var ungdomsarbetslösheten hög i mitten av 1970-talet, vilket bidrog till punkrockens framsteg. Band som Ebba Grön, KSMB och Kriminella Gitarrer var pionjärer på den svenska punkscenen.

Punken har ett enkelt låtformat på vers-refräng-vers-refräng. Texterna handlar oftast om förbjudna ämnen och spelas vanligen i ett snabbt tempo. 

Förkunskaper

Inga särskilda förkunskaper krävs för att delta på den här kursen, den riktar sig både till dig som är nybörjare på gitarr och till dig som har spelat ett tag. Ett av de viktigaste perspektiven i punken är enkelheten och DIY (do it yourself).

Målet med kursen

Målet är att du ska kunna spela ackord i punkstil, träffa musiker med samma intresse och inte minst ha kul med musiken. 

Kursinnehåll och upplägg

Vi spelar i en liten grupp på upp till 6 personer. Vi varvar ensemblespel med individuell handledning, spelar låtar av legender som exempelvis Sex Pistols, Ramones och Ebba Grön med flera. Prata gärna med din kursledare om du har speciella önskemål kring olika kursmoment.

Kursmoment

  • Enkelheten
  • Aggressionen
  • Musikteorin
  • Powerackorden
  • Tekniken
  • Hur man förflyttar powerackorden över greppbrädan.

Schema

Kursen är schemalagd två gånger i veckan och pågår i tre veckor. Observera att det är uppehåll torsdag den 20 juni, dagen innan midsommarafton.

Instrument och studiematerial

Du behöver ha tillgång till egen gitarr under kurstillfället. Elgitarr är att föredra, men det fungerar även med akustisk gitarr. Du som spelar elgitarr behöver även ta med dig en fungerande telesladd (den man har mellan gitarren och förstärkaren). Gitarrförstärkare finns på plats, du får ta med din egen förstärkare om du vill men det är alltså inget krav. Din kursledare tillhandahåller studiematerial i form av t.ex. noter och tabulatur. 

Fortsättningsmöjligheter

Alla våra gitarrkurser erbjuder fortsättningsnivåer där du kan arbeta vidare med att utveckla ditt gitarrspelande. Prata gärna med din kursledare som kan tipsa dig om hur du kan gå vidare.

Kursledare

Våra pedagoger är utbildade på musikhögskolorna eller har likvärdig utbildning. Vi lägger stor vikt vid pedagogisk kunskap och erfarenhet.

Våra tidigare deltagare har berättat om kursen och eller kursledaren

”Vår lärare Devrim Aydin är extremt duktig, pedagogisk och trevlig. Den bästa jag träffat.”

 

Kursledare

Devrim Aydin

Sedan 1998 har Devrim Aydin undervisat i akustisk gitarr, elgitarr, elbas och piano samt musikteori, gehör och notläsning.

Han har även undervisat gitarrelever som ansökt och kommit in på skolor som exempelvis: Eriksdalsskolan, Engelbrektskolan, Fredrika Bremers Gymnasium, Rytmus, Nyköpings folkhögskola, Windmill Lane Recording Studios på Irland.

Devrim skräddarsyr kurserna efter elevens och gruppernas nivå och mål och väljer musikstil och låtar tillsammans med eleverna. Han undervisar både på svenska och engelska.

Devrim har studerat på gitarrlinjen vid Stockholms Musikkonservatorium (SMK) samt gitarrfördjupning på Los Angeles Music Academy (L.A.M.A). Han har turnerat med rockband som leadgitarrist bl.a. i Sverige, USA och i ett flertal europeiska länder. Väl hemma har han spelat i diverse teaterorkestrar, dirigerat musikaler och komponerat barnteatermusik.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
11 jun 2024 - 27 jun 2024
Tisdag, Torsdag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
tis 11 jun 2024 kl 16:15-17:45
  • tor 13 jun 2024 kl 16:15 - 17:45
  • tis 18 jun 2024 kl 16:15 - 17:45
  • tis 25 jun 2024 kl 16:15 - 17:45
  • tor 27 jun 2024 kl 16:15 - 17:45
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
10
Kurs-ID
115785
Pris
1350 kr