Digital Sommarkurs - Dans för Parkinson/Neurodans

Plats Stockholm

Varmt välkomna till en digital sommarkurs i Dans för Parkinson/Neurodans!

Boka nu

Under 10 onsdagar håller vi en dansklass digitalt klockan 10.00-10:45 i Dans för Parkinson/Neurodans och Balett! Dansklasserna hålls av våra kompetenta pedagoger, utbildande inom metoden Dans för Parkinson samt vår fantastiska Charlotte Fürst som håller i Balettklasser.

Alla kan vara med - inga förkunskaper krävs och du deltar helt efter dina egna förutsättningar. Många övningar genomförs sittande på stol och du kan alltid välja att utföra hela passet sittandes. 

Dansklass digitalt:
Denna kurs går digitalt, på distans. Det betyder att du sitter hemma vid din dator/ipad och följer oss danspedagoger i rörelserna. Detta sker på den digitala plattformen Zoom, där man har sin kamera påslagen och ser danspedagogen, och möter andra deltagare. Du sitter på en stol och värmer upp kroppen med dans i några övningar. Sedan står du vid din stol och håller i ryggstödet där vi dansar balett och andra balansövande danser, alla övningar går att göra sittande och du dansar utifrån din dagsform. Vi övar även koreografi och förflyttning bredvid din stol, med mycket takt och glädje. Vi avslutar sittande med nedvarvning. I dansen får man röra sig hur man vill, vi skapar en tillåtande stämning, med glädje till rörelse. Vi använder härlig musik och uttrycker oss med dans, och träffar nya vänner!

Länkar skickas till varje anmäld deltagare innan uppstart. Du behöver ha kameran påslagen så att vi kan få kontakt och ge en så bra klass som möjligt. Ha en stabil stol utan armstöd och utrymme runt dig. 30 minuter innan klass öppnar vi mötet för att du i god tid kan testa tekniken och möta andra i gruppen.

Vad är Dans för Parkinson?
Dans för Parkinson är en metod och ett redskap för att träna och dansa med personer som har Parkinsons sjukdom. Metoden är utvecklad i USA av Mark Morrish dancegroup, och i metoden är det professionella dansare, koreografer, danspedagoger som undervisar. Balettakademien stödjer nätverket Dans för Parkinson, och håller dansklasser av utbildade Dance for PD pedagoger.
Forskning visar att dans har mycket positiva effekter för personer Parkinsons sjukdom, och andra neurologiska diagnoser som tex stroke och MS. Dansen utvecklar hjärnan och kroppens motorik, bygger självförtroende och livsglädje.

Läs mer om Dans för Parkinson:
https://www.youtube.com/watch?v=M2XqI-0AXWs
https://danceforparkinsons.org

Denna kurs har subventionerad kursavgift under 2024, med stöd av Region Stockholm.

Kursledare

Åsa N Åström

Verksamhetsutvecklare Danshälsa.

Åsa N. Åström är i grunden dansare och utbildad på Balettakademien. Hon har arbetat med scenisk dans i 20 år både utomlands och i Sverige, för att sedan koreografera och undervisa i dans. Hon har skapat flera projekt i samarbeten med konstnärer och i formen av Communitydans.

2014 utbildade hon sig till instruktör för Dans för Parkinson Dance for PD® och startade sedan upp grupper på Balettakademien 2015. Hon har även under fyra år arbetat med dans på äldreboenden. Åsa arbetar nu på Balettakademien som verksamhetsutvecklare för Danshälsa, där hon utvecklar området och skapar nya samarbeten.

"Dans är mitt konstnärliga verktyg. Jag är lyhörd för dem jag undervisar och plockar upp impulser av musik, rytm, stämning och har tålamod med dagsläget. Vi har kul och skapar dans tillsammans!"

Charlotte Fürst

Charlotte Fürst har sin bakgrund i klassisk balett, Zena Rommett Floor-Barre®Technique och pilates och har en danspedagogexamen från Danshögskolan.

Influenserna från New York där hon verkade som dansare och pedagog i åtta år mellan 1977-1985, är det som mest format hennes undervisning. Där studerade hon för Igor Schwezoff, Maggie Black, Zena Rommett, David Howard, Robert Fitzgerald med flera. I Stockholm har Charlotte undervisat på Operan, Danshögskolan DOCH, Balettakademien, Kulturama, Svenska balettskolan i Piteå, Danslärarutbildningen i Piteå och andra skolor. På Operan har Charlotte även undervisat i Floor-Barre och rehabiliterande balett för skadade dansare. Charlotte är även sjukgymnast och Rosenterapeut.

Zena Rommett Floor-Barre®Technique är en placerings- och rörelseträning som hjälper dansaren att få god stabilitet, kvalité och kroppskännedom. Att arbeta utifrån bäckenet och en känsla av att vara "lyftad och uppe på höften" är centrum och grunden till god rörlighet, styrka, utåtvridning och lätthet i dansen. I Floor-Barre är det via stödet i bäckenet som du förlänger musklerna och får god rörelsekvalité. Övningarna anpassas beroende på nivå och passar alla åldrar. Charlotte började undervisa i denna teknik 1978 och är Master teacher på utbildningen för Zena Rommett Floor-Barre®Technique-pedagoger. Utbildningen sker varje år i Italien och i New York.

Charlotte Fürst

Laura Inkeri Lohi

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
29 maj 2024 - 31 jul 2024
Onsdag
Antal tillfällen
10
Första tillfället
ons 29 maj 2024 kl 10:00-10:45
  • ons 5 jun 2024 kl 10:00 - 10:45
  • ons 12 jun 2024 kl 10:00 - 10:45
  • ons 19 jun 2024 kl 10:00 - 10:45
  • ons 26 jun 2024 kl 10:00 - 10:45
  • ons 3 jul 2024 kl 10:00 - 10:45
  • ons 10 jul 2024 kl 10:00 - 10:45
  • ons 17 jul 2024 kl 10:00 - 10:45
  • ons 24 jul 2024 kl 10:00 - 10:45
  • ons 31 jul 2024 kl 10:00 - 10:45
Studietimmar
10
Kurs-ID
115929
Pris
695 kr