”Det finns nya nischer att upptäcka”
Han har seglat längs USA:s östkust på en exakt replika av världens största vikingaskepp. Han har startat eget företag och är nu flitigt anlitad. Inget av detta hade Arvid Axelsson några planer på för drygt två år sedan. Men en YH-utbildning förändrade allt.

Hur kom det sig att du sökte till utbildningen kommersiell drönaroperatör?
- För drygt två år sedan hade jag precis läst färdigt till flygmekaniker och jag funderade på att plugga vidare inom det. Men så dök den här utbildningen upp och jag kände att den var mer intressant. Jag hade dessutom precis köpt en drönare och hade fått upp intresset för den. ”Det är ju detta jag tycket är kul”, insåg jag. Utöver det har jag i grunden ett stort fotointresse, vilket jag kunde utveckla genom att lära mig mer om drönare.
Berätta mer om hur det var att gå utbildningen.
- Man fick verkligen en gedigen och användbar kunskap. Dels det rent grundläggande, som till exempel hur man flyger och tar hand om en drönare. Det gick snabbt för alla, oavsett förkunskaper, att komma igång och börja flyga. Jag lärde mig även mycket om regelverk och juridik. Så det var en bra balans mellan teori och praktik.
Vad ska man tänka på för att få ut så mycket som möjligt av utbildningen?
- Det är bra om man har ett grundläggande intresse för fotografering. Oavsett vad du ska använda drönaren till kommer du att använda kameran. Det tar ett tag att lära sig flyga riktigt bra. Därför är det bra om du är lite envis och inte tappar tålamodet i första taget. Ett annat viktigt tips är att ta lärdom av sina kursare. De kom från hela landet och åldern varierade mycket. Vi som var yngst var runt 20 och den äldsta 84. Jag inspirerades mycket av mina kursares yrkesfarenhet, kunskaper och idéer kring hur de tänkte använda drönaren i sin verksamhet efter utbildningen. Detta med drönare är fortfarande nytt, så det finns fortfarande nya nischer att upptäcka.
Berätta mer om din LIA-praktik.
- Jag seglade längs USA:s östkust i en exakt replika av världens största vikingaskepp. I utbyte mot mat och logi dokumenterade jag hela seglatsen med hjälp av en drönare. Det hade aldrig kunnat drömma om att få uppleva. Jag fick verkligen en god inblick i hur det är att jobba med drönare och jag blev ännu mer sugen på att starta eget. Jag har dokumenterat hela resan i en digital resedagbok.
Hur ser ditt yrkesliv ut idag?
- Jag driver ett eget företag. Jag fotograferar och filmar, både med drönare och vanlig kamera. De handlar mycket om marknadsföring och vanliga kunder är eventfirmor och olika bilmärken. Jag hade aldrig planerat att starta eget, utan tanken växte fram under utbildningen. Vi fick lära oss en hel del om att driva eget företag under utbildningen, och då kände jag att det var vettigt att satsa på.
Vad gör du om fem år?
- Då har mitt företag utvecklats och jag har anställda. En redigerare och en säljare som sköter kundkontakten. Men filma, fotografera och flyga med drönare vill jag göra själv. Det är det roligaste!