Nils Åhrberg

Senast ändrad

Beräkningar, besiktningar och byggnadskonstruktioner – detta och mycket annat ingår i utbildningen till Fukttekniker

Nils Åhrberg

Nils Åhrberg går andra terminen på YH-utbildningen Fukttekniker i Göteborg. Det är en heltidsutbildning på två terminer med två LIA-perioder på vardera fyra veckor.

Med bakgrund i rivningsbranschen

Nils, som läste teknikprogrammet på gymnasiet, har under några år arbetat i rivningsbranschen. Ute på uppdrag kom han ofta i kontakt med fukttekniker och på så sätt började han intressera sig för yrket. Efter att ha surfat runt på nätet hittade han Folkuniversitetets YH-utbildning Fukttekniker som startade för första gången hösten 2012. Detta är den första, och hittills enda, utbildningen i sitt slag i Sverige. Många fukttekniker utbildas annars internt på företagen i branschen. .

Ett yrke med kundkontakter och många möjligheter

I början av utbildningen är det mycket teori. Matten ser svårare ut än den egentligen är, men efter ett tag förstår man kopplingen mellan teorin och praktiken, säger Nils. Det underlättar om man har intresse av byggnadskonstruktioner, tycker Nils, som också jobbat en del som snickare. Och människor, fortsätter han. Kundkontakterna är många och det kan exempelvis handla om att möta personer som fått se sitt hem förstöras i en översvämning. Annars verkar det vara ett yrke som passar många, både tjejer och killar. Bara man inte är rädd för att ta i, då det kan förekomma en del tunga lyft. Nils ser flera möjligheter för dem som börjar arbeta som fukttekniker. Med den bakgrunden och lite mer studier kanske man längre fram arbetar med fuktprevention vid nybyggnation eller med försäkringsärenden, funderar han.

Praktiken kan vara vägen till arbete

I utbildningen ingår två LIA-perioder (LIA=lärande i arbete=praktik) på vardera fyra veckor. Nu ser Nils fram emot att komma ut på sin första LIA. Det ska bli kul att få arbeta på riktigt med det vi har läst i skolan under några månader. Jag upplever det som vår kompetens efterfrågas, och att möjligheterna till jobb är goda efter utbildningen, avslutar Nils.