”Arbetslivet ska vara jämställt”

Senast ändrad

Ronya Karlsson gick Folkuniversitetets YH-utbildning till Kvalificerad drifttekniker. I dag jobbar hon som operatör på Nordic Paper Bäckhammar AB.

Ronya Karlsson

Varför valde du Folkuniversitetets YH-utbildning till Kvalificerad drifttekniker?

Jag har alltid varit intresserad av teknik. På gymnasiet gick jag teknisk linje för att få en bred grund. Jag sökte till Folkuniversitetets utbildning eftersom yrkesområdet intresserar mig och för att det är hög jobbgaranti. Det känns mycket mera värt att plugga två år och kunna gå ut i arbetslivet direkt än att läsa fyra år på universitetet.

Vad är det bästa med din YH-utbildning?

Vi lärde oss mycket och hade bra lärare som jobbar inom branschen. Det allra bästa var att vi hade mycket praktik och att Folkuniversitetet hjälpte oss med kontakterna. Jag var på både Stora Enso Skoghall och Nordic Paper Bäckhammar där jag fick jobb efter utbildningen. Det var intressant, och väldigt bra att få in en fot på ett företag där man kan få jobb.

Du har valt att utbilda dig inom ett mansdominerat yrke. Berätta mer!

Jag anser att arbetslivet ska vara jämställt. Som tjej tycker jag att det är spännande med yrken som är mansdominerade. Företagen vill gärna att det kommer in unga, kompetenta tjejer i branschen. De är intresserade av att få en jämnare fördelning mellan män och kvinnor.

Vad skulle du vilja säga till alla kvinnor som funderar på att gå en teknisk utbildning men tvekar eftersom det är en mansdominerad bransch?

Många förknippar de tekniska yrkena med att det är skitigt och att man får jobba hårt. Jag tycker inte att det ska hindra en. Våga testa!