Tror på en spännande framtid inom energiutveckling

Senast ändrad

P-G Karlsson, 33, går Folkuniversitetets YH-utbildning till Kvalificerad drifttekniker. Där lär han sig att ansvara för energiproduktion och minskad miljöpåverkan vid kraft- och värmeanläggningar.

P-G Karlsson

Varför valde du att lämna målaryrket och byta inriktning?

Jag blev nyfiken på utbildningens innehåll, på att den var inriktad på energiteknik. Jag har alltid haft ett stort intresse för teknik. Energifrågan berör alla eftersom vår energianvändning har direkt påverkan på miljön. Jag tror och hoppas att det snart kommer alternativ till kol och olja och vill vara en del av den spännande framtiden inom energiutveckling.

Vad är det bästa med din utbildning?

Det passar mig att läsa en tvåårig YH-utbildning som ger mig det jag behöver för att kunna börja jobba direkt. Lärarna är duktiga och intresserade av de ämnen de lär ut. Jag har varit ute på fyra LIA-perioder, på Karlstads Energi och Stora Enso Skoghall. Där har teorin fallit på plats och det är kanonbra. Utbildningen har absolut motsvarat mina förväntningar och det finns goda möjligheter på arbetsmarknaden när jag tar examen.

Har du fått några jobberbjudanden?

Flera företag har visat intresse för att anställa mig men jag har inte fått något jobb än. Förhoppningsvis blir det en lucka lagom till att utbildningen är klar.

Om du fick välja, vad skulle du helst vilja jobba med?

Då skulle jag vilja jobba som operatör eller drifttekniker i USA. Det är en dröm.