Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om kurserna som ingår i YH-utbildningen Drifttekniker kraft- och värmeproduktion. Kurserna har tagits fram tillsammans med arbetslivet och ger dig den spetskompetens som efterfrågas av arbetsgivare.

Grundläggande kraft- och värmeanläggningar

Kursen ger dig grundläggande kunskaper i fysik och termodynamik som behövs för efterföljande kurser i utbildningen. Kursen ger dig också grundläggande kunskaper om olika energianläggningars utformning, användning och huvudkomponenter.

Kraft- och värmeanläggningar, fördjupning

Kursen ger dig fördjupade kunskaper om kraft- och värmeanläggningars olika delsystem och dess enskilda komponenter. Kursen ger dig även fördjupade kunskaper om termodynamiken bakom dessa och utvecklad förståelse för anläggningars dynamik och prestanda vid olika driftfall. Slutligen får du också fördjupade kunskaper i energitekniska beräkningar, både för enskilda komponenter och hela system inom ramen för kursen.

Lärande i arbete

Kursen genomförs i två perioder på en anläggning. Under dina LIA-perioder får du kunskap om yrkesrollen och dess arbetsuppgifter, organisation och de produkter som företag inom branschen erbjuder sina kunder. Du får även processförståelse inom det/de aktuella LIA-företaget/-en och kunskap om företagets juridiska, ekonomiska, affärsmässiga och miljömässiga ramar och hur dessa påverkar företagets produkter. Vidare får du kunskap om hur arbetet praktiskt bedrivs med avseende de energiprocesser företaget jobbar med, så som drift- och underhållstekniska arbeten. Du får också kunskap om hur komponentstatus och underhållsbehov fastställs samt hur drift- och underhållsperioder på företaget planeras bl.a. med hänsyn till efterfrågan på företagets produkt och tillgång till resurser.

Efter att du genomfört LIA:n har du fått kunskap, färdighet och kompetens att på ett för individen och anläggningen säkert sätt arbeta som drifttekniker inom kraft- och/ eller värmeproduktion med driftplanering, drift, felsökning, avhjälpning och förebyggande underhåll inklusive produktionsstopp. Du har även god förmåga att möta olika typer av yrkesroller och kunder på ett professionellt sätt, samt har en god inblick i de lagar, regler, normer och ekonomiska ramar som styr yrkesrollen.

Bränsle och förbränningsteknik

Kursen ger dig kunskap om bränslens egenskaper, förbränningsprocessens stökiometri och dynamik, samt hur olika parametrar påverkar förbränningsresultatet och anläggningens prestanda. Kursen ger också kunskap om olika förbränningssystem som används för olika bränslen vid produktion av kraft och värme. Slutligen ger kursen dig kunskap om hur och varför emissioner bildas, vilka kostnader det medför och hur de reduceras med olika rökgasreningsmetoder.

Strömningslära

Kursen ger dig grundläggande kunskap om strömningsfysikens lagar och fluiders egenskaper så att du får förståelse för hur och varför olika strömningsfenomen uppstår och under vilka principer strömningsmaskiner arbetar. Kursen ger dig också kunskap om pumpar och rörsystem, fläktar och kanalsystem, ventiler och flödesmätning, hur val av komponent genomförs utifrån media, temperatur och tryck. Kursen ger dig slutligen kunskap i uppbyggnad, funktion, underhåll och förebyggande av skademekanismer för processtekniska komponenter. 

Värmeteknik

Kursen ger dig kunskap i grundläggande värmeöverföring. Du får kunskap om vilka transportmekanismer som dominerar i olika värmetransportprocesser och vad som påverkar värmeöverföringen. Kursen ger dig också kunskap att utföra överslagsberäkningar av värmetransport samt kunskaper om olika värmeväxlare, deras funktion, konstruktion, prestanda och användningsområden.

Fjärrvärmesystem

Kursen ger dig kunskap om olika fjärrvärmesystem, deras uppbyggnad och konstruktion samt olika driftsituationer, inklusive driftstrategi och driftsekonomi. Kursen ger dig även kunskaper om olika typer av undercentraler och inkopplingar av värmeväxlare som används. Slutligen ger kursen dig kunskaper i strömningstekniska beräkningar samt olika sätt att styra/reglera fjärrvärmesystemet.

Elkunskap

Kursen ger dig grundläggande kunskap i elkunskap med tonvikt på elmotorer, generatorer och startapparater. Kursen ger dig också kunskap om ledningsdimensionering och läsning av elscheman samt kunskap om för ämnet relevanta lagar och föreskrifter.

Drift- och underhållsteknik och arbetsmiljö

Kursen ger dig kunskap i drift- och underhållsteknik för kraft- och värmeanläggningar utifrån syftet att få hög säkerhet och därigenom kunna förebygga ohälsa och olycksfall vid olika driftsituationer. Kursen ger dig också kunskap i förebyggande och avhjälpande underhåll samt vanliga problem som kan uppstå i olika anläggningar och hur dessa kan åtgärdas. Slutligen ger kursen dig kunskaper om underhållets ekonomiska och miljömässiga betydelse.

Styr- och reglerteknik

Kursen ger dig färdighet att styra och övervaka en anläggning med hjälp av ett modernt styrsystem och utläsa funktioner utifrån dokumentation och scheman. Den ger dig kunskap om hur styr- och reglersystem fungerar, om reglerkretsars uppbyggnad, dess komponenter och hur de samverkar och påverkar varandra. Kursen ger dig även ingående kunskap om PID-regulatorers funktioner och inställningar, om hur olika reglerstrategier används för att uppnå önskade regelresultat. Kursen ger dig också kunskap i att läsa och förstå processers funktioner via reglerschema, logikschema samt process och instrumentschema. Slutligen ges i kursen kunskap om logiska funktioner samt exempel på hur kraftvärmeanläggningar styrs och regleras.

Processvattenkemi

Kursen ger dig kunskap om vattnets kemi och dess betydelse vid användning i termiska processer. Du får kunskaper om hur skademekanismer orsakade av vattnets kemi förebyggs i kraftvärmeanläggningar. Slutligen ger kursen dig kunskap om metoder och regler för rening av processavloppsvatten före utsläpp till recipient.

Examensarbete

Kursen ger dig kunskap i att självständigt planera, genomföra samt skriftligt och muntlig presentera ett examensarbete med anknytning till yrkesrollen och branschen genom de kunskaper, färdigheter och kompetenser som du har fått under utbildningen. Kursen ger dig också kunskap i att kritiskt förhålla dig till källor, mätningar och resultat samt rapportskrivning. Slutligen ger kursen dig specialiserade kunskaper om det objekt som du studerat samtidigt som du bidragit till någon form av förbättring inom yrkesrollen och branschen.