Fastighetsbranschen efterfrågar ny kompetens

Fabian Cubillos går en YH-utbildning till drift- och fastighetstekniker på Folkuniversitetet på Gotland. Övriga deltagare finns förutom på Gotland också i Södertälje och i Jönköping. Det här är första gången som Folkuniversitetet genomför en yrkeshögskoleutbildning som samverkar över flera orter.

Fabian Cubillos

Fabian Cubillos har rötterna i Chile, men flyttade redan som sjuåring till Gotland med sin familj. Han vill gärna fortsätta att leva och arbeta på Gotland och ser utbildningen på Folkuniversitetet som en god möjlighet att göra just det.

– Jag har tidigare arbetat mycket med el och elinstallationer, så när jag såg den här utbildningen stämde det på pricken in på mig, då bestämde jag mig för att gå den. Det handlar om att sköta om en fastighet på bästa sätt, säger han.

Det här är inte första gången som Fabian studerar vid Folkuniversitetet. 2014 gick han Stöd & matchning för att öka chanserna att få ett arbete.

– Efteråt fick jag arbete på lager, bland annat på Destination Gotland och på Midroi. Sedan reste jag utomlands och jobbade ett tag i USA. När jag kom tillbaka och kollade vad de behöver inom Gotlands kommun såg jag att de sökte många fastighetsskötare.

Utbildningen anordnas av Folkuniversitetet i Jönköping och består av två klasser. En sitter i Jönköping och en i Södertälje/Visby. På grund av corona sker alla föreläsningar i form av fjärrundervisning.

– Det har varit jättebra! Vi läser på distans och loggar in oss på Teams för att se på föreläsningar. Om du missar något finns föreläsningarna kvar på hemsidan. Du kan repetera om och om igen. Ibland kan jag sakna att läraren inte finns till hands, men vi deltagare hjälper varandra och har en egen chat, säger Fabian.

De tolv deltagarna på Gotland har också tillgång till ett eget rum i Folkuniversitetets lokaler i Visby. Något som Fabian uppskattar.

– Vi har alltid tillgång till den lokalen och till datorer. Det finns också ett fräscht matrum och det finns kaffe. Något jag som är en kaffenörd verkligen uppskattar. Det är inte så mycket folk och spring så det går bra att sitta där och plugga.

Närmast väntar lärande i arbete (LIA) och Fabian har redan ordnat sin praktikplats.

– Det byggs och byggs överallt och den här kompetensen behövs verkligen. Jag tror jag kommer att stanna på Gotland, eftersom det finns så gott om jobb här!

Cecilia Andersson, verksamhetsledare på Folkuniversitetet i Jönköping, berättar att bakgrunden till utbildningen är ett behov inom fastighetsbranschen och att Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) sköt till extra pengar.

– Utbildningen är ett resultat av vår YH-utbildning till fastighetsförvaltare i Jönköping och goda kontakter i branschen som berättade om det här behovet. När corona slog till och arbetslösheten sköt i höjden avsatte regeringen mer pengar till MYH och vi sökte ytterligare 35 utbildningsplatser i Södertälje och VIsby. Ledtiderna är korta, säger hon.

Flerortsutbildningar är nytt både för MYH och för Folkuniversitetet, men Cecilia ser flera fördelar med konceptet.

– Vi får tillgång till fler kunniga föreläsare som vi inte skulle nå annars och kvalitén på utbildningen blir högre. Vi kan också erbjuda utbildningen på mindre orter, till exempel i Visby, som inte kan bära en hel utbildning ensamma.

Cecilia menar att flerortsutbildningar är här för att stanna. I januari 2021 startade Folkuniversitetet i Jönköping sin YH-utbildning till tandsköterska även i Linköping och Gislaved.

– Vi finns ju representerade på många orter så det känns ganska naturligt. Hela utbildningsvärlden har förändrats. I Jönköping har vi sett flera fördelar med digitala verktyg, men det allra bästa är nog en kombination, till exempel en dag på plats och två dagar digitalt. Då blir också tiden i skolan mer värdefull och utnyttjas maximalt, avslutar Cecilia.

Mer om:

Utbildningar inom Myndigheten för yrkeshögskolan svarar mot ett direkt behov på arbetsmarknaden. I dag finns stor efterfrågan på kompetens inom fastighetsbranschen som kan kombinera kunskaper om fastigheter med kompetens inom energieffektivisering.

Utbildningen till drift- och fastighetstekniker är 1,5 år och varvar teoretiska moment inom fastighetssystem med lärande i arbete (LIA).