”En skrivarkurs öppnar blicken”

Senast ändrad

Elin Cullhed är ny huvudlärare på Skrivarlinjen och Skrivarlinjen distans. I sin undervisning drivs hon av att ge vidare det hon själv fått på skrivarutbildningar och av att få diskutera texter i tillblivelse. ”Samtalen vi har i klassrummet är inte sällan fantastiska”, säger Elin.

Elin Cullhed, författare. Natur & Kultur. Foto: Erik Ardelius

Hej Elin! Berätta lite om dig själv.
– Jag är 37 år och bor i Uppsala. Jag är kulturskribent, författare och lärare i kreativt skrivande.

Vad gör du på Skrivarakademin?
– Jag arbetar som huvudlärare på Skrivarlinjen och Skrivarlinjen distans. Just nu undervisar jag i kursen ”Litteratur och samhälle” på Skrivarlinjen, och ”Prosa” på Skrivarlinjen distans.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Jag drivs av att ge vidare det som jag själv fått på skrivarutbildningar – sammanlagt 2,5 år av mitt liv! På en skrivarutbildning tar man kanske för första gången plats i världen med sitt skrivande och blir läst. Utan den erfarenheten hade jag fortsatt gömma mig i mitt skrivande, krullat ihop mig under mina egna sidor och blivit olycklig. En skrivarkurs öppnar blicken, bänder upp ensamheten. Plötsligt är man inte den enda som skriver i ett rum – man är en bland flera. Att få stimulera till den processen och möta nya texter inte när de är färdigskrivna och perfekta, utan när de är i tillblivelse, är något av det roligaste jag vet. Samtalen vi har i klassrummet är inte sällan fantastiska, tanken får svindel.

Vilka utmaningar står du inför som lärare?
– För mig är det viktigt att lyssna noga. Både på det som sägs i klassrummet, men också lyssna in texten och det som står mellan raderna – undertexten. Det kräver en enorm uppmärksamhet. Jag blir trött av det ibland men kan inte undervisa på annat sätt. Som lärare vill jag också att det jag undervisar i ska genomsyras av en ny blick på materialet, och här ligger ett stort ansvar i att stå ny och oformulerad kring sådant man känt till sedan länge.

Varför ska man gå på Skrivarlinjen eller Skrivarlinjen distans?
– För att man blir en bättre läsare och författare av det. Att säga till sig själv: Det här måste få ta plats i mitt liv, nu skapar jag ett rum för mitt skrivande, är inte sällan livsavgörande för den som skriver. Att sedan gå alla Skrivarlinjens kurser skapar en struktur, ett nytt tänkande och ett nätverk kring skrivandet som kan hjälpa en att börja skriva professionellt.

Du har gett ut en roman, hur ser ditt eget skrivande ut?
– Jag har skrivit på allvar sen jag var sjutton. Jag stod i klassrummet på gymnasiet och läste mina dikter fast jag egentligen ville sjunka under jorden. Jag hade alltid sysslat med musik men i skrivandet kunde jag musicera med orden, utan att min kropp syntes. Jag hörde tidigt en röst och en ton bakom orden, trodde att de bar. Sen dröjde det till jag var 32 år innan jag debuterade med en roman, Gudarna (2016). Våren 2021 kommer min andra roman, Eufori.

Har du några bra skrivtips att dela med dig av?
– Det första är att våga kasta sig ut och bli läst av andra, vilket vi gör på Skrivarlinjen. Det andra är att aldrig ge upp. Alla som skriver måste skriva sig förbi skräpet, innan det blir en text som kan drabba andra. Författare blir den som står ut med skräpet innan det blir till något annat.