Han kombinerar sång och juridik

Senast ändrad

För knappt ett år sedan blev Richard Lindström färdig med sina studier vid Vadstena Sång och Pianoakademi. Nu studerar han vid Operahögskolan i Stockholm samtidigt som han färdigställer sin examen i juridik. Till sommaren gör han debut som solist på en svensk operascen. Det viktigaste han tar med sig från utbildningen i Vadstena är att man aldrig blir färdig, varken som musiker eller människa. – Det är en lärdom som påverkar allt jag gör, säger Richard.

Bild för intervju Vadstena Sång och Pianoakademi.

Varför valde du att söka till Vadstena Sång och Pianoakademi?
– Jag sökte för att utbildningen hade ett fantastiskt rykte om sig. Vart jag än vände mig med mina ängsliga frågor – om det så var till tidigare studerande , till sångare eller kyrkomusiker – så besvarades de med idel lovord. Den fantastiska studie- och boendemiljön bidrog givetvis den med, liksom utbildningens unika och betydelsefulla inriktning: romansinterpretationen. Dessutom var bemötandet från pedagogerna otroligt varmt och välkomnande!

Vad var det bästa med utbildningen?
– Det bästa med utbildningen var den kärlek till konstarten och det musikaliska hantverket som på olika vis präglade allt. Den tillät både allvar och lekfullhet, både tro och tvivel. Och jag tror att det var den som fick mig och mina vänner att växa som mest.

Vad var det viktigaste du tog med dig från utbildningen?
– Att man aldrig blir färdig, varken som musiker eller människa. Det är en lärdom som påverkar allt jag gör. Det påverkar min syn på kunskap, min syn på mod och min syn på sökandet efter båda dessa. Det påverkar rentav min syn på vad musik, i sitt innersta väsen, är för något och vad mitt uppdrag som musiker är i förhållande till detta. Det bär jag med mig för resten av livet!

Har du något råd till blivande studerande?
– Ta vara på den tid du får i Vadstena! Oavsett om du är där för att ta en paus, för att pröva dig fram eller för att satsa allt på ett kort. På den här utbildningen och i den här staden finns alla möjligheter att uppleva ditt livs bästa ögonblick och knyta vänskapsband starkare än några andra. Och kunskaperna som finns att hämta på utbildningen är ovärderliga. Sug åt dig av dem, allt vad du har!

– Och en sak till som jag tycker är väldigt viktig. Gläds med varandra! En uppriktig och stöttande jargong behövs kanske överallt och alltid men särskilt i ett sådant här sammanhang, där det bakom varje prestation kan dölja sig både svett och tårar. Att glädjas med varandra blir på något vis att fullt ut tillåta andra att tänja på sina gränser. Och det är när det händer man lär sig som mest, både som utövare och åhörare!

Vad gör du nu?
– Sedan hösten 2017 studerar jag på kandidatprogrammet vid Operahögskolan i Stockholm samtidigt som jag håller på att färdigställa min examen i juridik. Sommaren 2018 gör jag debut på en svensk operascen som solist i Vadstena-Akademiens uppsättning av den barocka operabaletten Solen och Nordstjärnan.

Om Richard Lindström
Richard Lindström är född och uppvuxen i Västerås. Hans musikintresse tog fart på låg- och mellanstadiet, som altsaxofonist i kulturskolans storband och därefter som elev och körsångare vid Fryxellska skolans musikklasser och i Västerås domkyrka. Efter gymnasiet flyttade han till Uppsala för att studera juridik, valde att lägga saxofonerandet på is och fördjupade sig helhjärtat i körsången. Detta ledde till att han kom i kontakt med sin första sångpedagog. Körvännernas och sångpedagogens uppmuntran gav honom sedan sakta, sakta mod till att lämna den trygga juristbanan för att studera sång på heltid.