”Som musiker behöver du kunna samarbeta och knyta kontakter.”

Senast ändrad

För tio år sedan gick Markus Kvint på dåvarande Pianolinjen på Vadstena Folkhögskola. Idag är han frilansande pianist och bosatt i Köpenhamn, där han nyligen tog sin solistexamen. – Utbildningen handlar mycket om samspel, samarbete och nyfikenhet, säger Markus. Något han haft mycket nytta av i sitt yrkesliv.

Direkt efter gymnasiet började Markus Kvint på Pianolinjen i Vadstena. Därefter fortsatte han att studera vid Musikhögskolan i Stockholm och gjorde även ett utbytesår i Weimar. Som pianist tycker han om att samarbeta med sångare och andra instrumentalister.

– Det är roligt att hämta inspiration från varandra och arbeta fram spännande projekt tillsammans, säger Markus.

– Jag har till exempel fått möjlighet att spela nykomponerade lieder i samarbete med en samtida tonsättare, turnerat i USA och Kanada tillsammans med Jenny Lind-stipendiaten Sara Swietlicki och tagit fram en musikföreställning för barn tillsammans med skådespelerskan Ayla Kabaca.

När Markus inte spelar gillar han att läsa, cykla, dricka kaffe och umgås med vänner. Han är född och uppvuxen i Varberg och har en förkärlek för klippor och hav.

Varför valde du att söka till utbildningen i Vadstena?
– Efter gymnasiet ville jag fortsätta studera musik. Att gå på en förberedande utbildning innan jag började på musikhögskola kändes som ett bra alternativ, det var en vilsam studiemiljö som passade mig perfekt.

– Eftersom utbildningen var helt fokuserad på den klassiska musiken var det ett fantastiskt tillfälle för mig. Dessutom hade Vadstena ett gott rykte, och jag kände några som hade studerat där tidigare.

Vad var det bästa med utbildningen?
– Gemenskapen i klassen kombinerad med väldigt bra lärare gjorde att vi utvecklades enormt under studietiden. Vi hade mycket undervisning men också mycket tid till egen instudering. Eftersom jag älskar att öva passade det mig perfekt. Studiemiljön i Vadstena gör det också lätt att fokusera på studierna.

Vad var det viktigaste du tog med dig från utbildningen?
– Kontakten med studiekollegorna och förståelsen för vikten av samarbete. Eftersom vi musiker jobbar i projekt och i olika konstellationer är det viktigt att vi lär oss hur vi ska samarbeta och hur vi ska genomföra projekt tillsammans. Utbildningen i Vadstena handlar mycket om samspel, samarbete och nyfikenhet.

Har du något råd till blivande studenter?
– Var öppen för samarbeten och knyt många kontakter. På kort sikt kan man bli stressad av att ha många projekt, men på lång sikt ger det utdelning. Det berikar dig som musiker och som människa.

Vad gör du nu?
– Just nu bor jag i Köpenhamn där jag har gått solistutbildningen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Det är nära till Sverige och via Kastrup kan man resa vart man vill – det är en bra bas. Jag håller precis på att etablera mig som frilansande pianist, nu när alla studier äntligen är avslutade.

– Under det närmaste halvåret blir det några liedkonserter i Köpenhamn och i Sverige, och jag kommer att vara repetitör till Mozarts Figaros bröllop och ha ett soloprogram utöver mina kammarmusikaliska åtaganden.