"Ta tillvara på din tid på utbildningen."

Senast ändrad

Karl Söderström har sjungit sedan barnsben men det var först som 20-åring som han bestämde sig för att lägga universitetsstudierna på hyllan och satsa helhjärtat på sången. Via en bekant fick han tips om Vadstena Sång och Pianoakademi och under våren 2018 gick han ut utbildningen mot nya utmaningar och musikhögskolestudier i Tyskland.

Intervjubild studerande Vadstena Sång och Pianoakademi.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund.
‒ Jag är född och uppvuxen i Uppsala där jag som barn sjöng mycket i kör, främst i Uppsala Musikklasser och i Domkyrkans gosskör. Under gymnasiet sysslande jag också mycket med musik, mest musikal och jazz. Efter gymnasiet studerade jag språk i Uppsala och fortsatte med körsången, där jag kom i kontakt med min första sångpedagog. När jag kände att akademikeryrket inte var något för mig började jag fundera på att ge musiken en chans och valet föll därför på Vadstena eftersom att sången var det jag ville fördjupa mig i.

Vad var det viktigaste du tog med dig från utbildningen?
‒ Bland det viktigaste jag fick med mig är förmågan att självständigt kunna arbeta och att förstå hur jag fungerar som musiker och som människa. När jag kom till Vadstena hade jag ingen aning om hur man övade på ett klokt sätt eller vad man skulle öva på. Mina två år på utbildningen var otroligt utvecklande både på ett musikaliskt men också på ett personligt plan. Utan den utvecklingen hade jag aldrig klarat av att fortsätta på högskolan.

Har du något råd till blivande studerande på Vadstena Sång och Pianoakademi?
‒ Ta tillvara på din tid här! Att befinna sig i en sån inspirerande miljö, med så uppmuntrande och kunniga lärare och vänner som i Vadstena är ett unikt tillfälle, som du förmodligen aldrig kommer få chans till igen. I Vadstena får du mycket kunskap och tid av lärare som verkligen ser dig, och som hjälper dig med din utveckling. Den tiden har betytt otroligt mycket för mig.

Berätta lite om vad du gör nu.
‒ Nu går jag mitt första år på "Hochschule für Musik, Theater und Medien" i Hannover, Tyskland.