Musik som berör

Senast ändrad

Josefine Mindus har studerat sång på Vadstena Sång och Pianoakademi och gör nu sin kandidat på "Hochschule für Musik Theater und Medien" i Hannover. Det viktigaste hon tagit med sig från studierna i Vadstena är förståelsen för musik som kommunikativt verktyg, och möjligheten att påverka och beröra andra när man vågar tillföra en del av sig själv till musiken.

Bild för intervjun Vadstena Sång och Pianoakademi.

Varför valde du att söka till Vadstena Sång och Pianoakademi?
– Jag hade hört bra saker om skolan, både från lärare och andra professionella musiker, och förstod rätt snabbt att det var där jag helst av allt ville gå.

Vad var det bästa med utbildningen?
– Det är en svår fråga att svara på, eftersom det fanns så väldigt många bra saker med skolan; seriositeten, fokuset, den vackra studiemiljön och den höga nivån på studenter och lärare.

– Det jag tyckte var särskilt bra var att en god interpretation alltid värderades högt och att det främsta man skulle sträva efter var att uttrycka något med den musik man framförde. Allt skulle studeras och repeteras på minsta detaljnivå så att man vid framförandet hade möjlighet att förmedla musiken och textens mening. Det kanske låter basic men det är inte alls självklart att en skola har det som fokus och målsättning.

– Jag upplevde också skolan som en väldigt öppen plats där vi studerande alltid peppade och hjälpte varandra i vår utveckling.

Vad var det viktigaste du tog med dig från utbildningen?
– Jag lärde mig otroligt mycket under mina två år på skolan som jag har nytta av varje dag. Något jag värderar oerhört högt är förståelsen för musik som kommunikativt verktyg och vår möjlighet att, när vi vågar tillföra en del av oss själva till musiken, påverka och beröra andra.

Har du något råd till blivande studerande?
– Att säga "ta det lugnt och ta vara på tiden" säger ju precis alla men det är verkligen sant! Vadstena är på många sätt unikt och resurserna som finns här är ovärderliga!

Vad gör du nu?
– Jag har påbörjat min kandidat i sång på "Hochschule für Musik Theater und Medien" i Hannover, Tyskland.

Om Josefine Mindus
Josefine studerade sång på Vadstena Sång och Pianoakademi åren 2015-2017. Innan det hade hon sjungit i kör i många år, bland annat på Adolf Fredriks Musikklasser och sedan på Kungsholmens Gymnasium. Under gymnasiet började hon intressera sig för att skriva musik och flyttade efter studenten till Visby för att studera komposition på Gotlands Tonsättarskola. Efter två år på Gotland var det dags för ett nytt kapitel - hon ville utforska sången – och började då på Vadstena Sång och Pianoakademi.