"En fantastisk plats att lära sig musik på."

Senast ändrad

Jakob Mo har hållit på med musik i hela sitt liv med det var först under gymnasiet han började spela klassiskt piano. Genom sin pianolärare som var alumn från Vadstena Sång och Pianoakademi fick han tips om att söka och hösten 2020 flyttade han från Norge till Vadstena för att studera piano på heltid.

Intervjubild alumn från Vadstena Sång och Pianoakademi.

Varför valde du att söka till Vadstena Sång och Pianoakademi? 

‒ Genom min pianolärare fick jag höra talas om utbildningen och bestämde mig för att söka efter gymnasiet. Då visste jag inte så mycket mer än att det var en plats där jag skulle få spela massor med piano, både själv och tillsammans med andra klassiska musiker.

Berätta lite om vad du som pianist gör på utbildningen.

‒ Jag spelar en massa piano, både på egen hand och tillsammans med sångare. Samtidigt har jag många andra ämnen, och jag får lära mig så mycket om musik generellt. Allt vi lär oss hjälper oss med det kanske viktigaste och roligaste vi gör på skolan, att spela tillsammans med sångarna. Det största ämnet på utbildningen är ju interpretationen, där vi framför romanser för de andra i klassen och för lärarna. Då får vi väldig bra respons, och på varje lektion gör man framsteg.

Vad är det bästa med utbildningen? 

‒ Det bästa är miljön som man är i. Den sociala miljön är väldig bra, med ca. 30 elever på skolan lär man känna alla väldigt bra och tillsammans kan man spela hur mycket musik som helst. Det är också en fantastisk plats att lära sig musik på. Man har ingen press på sig, samtidig försöker man hela tiden bli bättre och visa vad man kan. Jag är säker på att man hade kunnat gått här i långt mer än två år och fortfarande lära sig nya saker varje dag.

Varför rekommenderar du utbildningen till andra pianister?

‒ Utbildningen man får i Vadstena passar för alla pianister som vill bli bättre på piano. Alla ämnen är relevanta och intressanta. Här i Vadstena får man också ta sånglektioner, vilket gör att man får en större förståelse för de man spelar ihop med. Sist men inte minst, både eleverna och lärarna håller en hög nivå, vilket är väldigt motiverade och lärorikt. Det är ju också ganska enkelt att förälska sig i den lilla, vackra staden Vadstena!