”Romanser – En perfekt start på en operakarriär”

Senast ändrad

Sopranen Hillevi Martinpelto är internationellt en av våra mest uppskattade svenska sångare, och 2006 utnämndes hon till hovsångerska. Sedan starten 2017 sitter hon i ledningsgruppen för Vadstena Sång och Pianoakademi.

Bild till intervju med Hillevi Martinpelto för Vadstena Sång och Pianoakademi.

– Vadstena Sång och Pianoakademi ger en bred och stabil grund för att klara av att fortsätta med högre studier, och det är också vår ambition med utbildningen, säger Hillevi Martinpelto.

Det tar tid för rösten att utvecklas

Något som Hillevi Martinpelto särskilt uppskattar med Vadstena Sång och Pianoakademi är att man valt att lägga tyngdpunkten på romanslitteraturen och samarbetet sångare-pianist.

– Även om man siktar på att bli operasångare så är den perfekta starten att sjunga romanser, som ju var och en är en liten miniopera som ska berättas. Det gäller att få lagom stora utmaningar hela tiden som kan utveckla en, säger Hillevi Martinpelto.

Det går inte att skynda och forcera fram att bli en hållbar sångare, utan det tar tid för rösten att utvecklas.

– Att som i Vadstena få möjlighet till detta – att steg för steg under ledning av kloka lärare i en miljö som är helt fantastisk – är perfekt. Vadstena Sång och Pianoakademi är en skola som jag själv hade velat gå i om jag vore ung idag, säger Hillevi.

En lång karriär i rampljuset

Första gången Hillevi Martinpelto sjöng offentligt var hon tio år och fick sjunga hos farbror Sven i radioprogrammet Barnens brevlåda. Sista terminen i gymnasiet blev hon på allvar introducerad i den klassiska musiken då hon sjöng upp för en sångpedagog från Musikhögskolan i Stockholm. Efter ett par år av privatstudier sökte hon och kom in på Musikhögskolan, och därefter följde studier på Operahögskolan.

– Jag lärde mig massor och speciellt intressant var det att ha Dorothy Irving i romansinterpretation på Musikhögskolan. En helt ny värld öppnade sig och tack vare Dorothy och hennes seminarium lades grunden för kärleken till romanser och lieder, berättar Hillevi Martinpelto.

Redan under sin studietid hade Hillevi förmånen att prova sina vingar i flera stora huvudroller; bland annat på Folkoperan, Norrlandsoperan och Drottningholmsteatern.

– Och inte minst tre somrar på Vadstena Akademien, var helt fantastiska för min utveckling, berättar Hillevi.

Samma år som Hillevi gick ut Operahögskolan debuterade hon på Kungliga Operan som Butterfly och efter det tog hennes karriär fart.

– Jag har sjungit på många ställen ute i världen och varje år blev det någon produktion på operan i Stockholm, säger Hillevi.

ten med musiker från Vadstena Sång och Pianoakademi

Då och då händer det att Hillevi Martinpelto träffar på sångare och pianister som har studerat på Vadstena Sång och Pianoakademi.

 – I de sammanhangen har det slagit mig att de varit mycket seriösa och mogna för högre studier. Man märker att de har fått jobba med både textanalys och hur de vill uttrycka sig i sång och spel musikaliskt, säger Hillevi.