”En utbildning med riktigt kompetenta och engagerade lärare.”

Senast ändrad

Erik Flock är pianist och har just avslutat två års studier på Vadstena Sång och Pianoakademi. Som 14-åring upptäckte han den klassiska musiken och intresset för klassiskt piano har bara ökat sedan dess. I Vadstena fick han tid att djupdyka i pianospelet och lära sig vikten av att aktivt lyssna på musiken.

Erik Flock, pianist Vadstena Sång och Pianoakademi.

Berätta lite om dig själv och varför du valde att söka till Vadstena Sång och Pianoakademi.
‒ Jag är uppväxt i Stockholm och efter att ha upptäckt den klassiska musiken i tonåren kom jag in på Lilla Akademiens gymnasium med ett efterföljande eftergymnasialt år.

‒ Jag blev sedan rekommenderad att söka till Vadstena Sång och Pianoakademi av en lärare som själv studerat här. Hon uppskattade möjligheterna att utvecklas både som pianist och som person. Vid den tidpunkten så var jag inte redo för studier på en musikhögskola utan behövde utvecklas ytterligare för att kunna studera piano på en högre nivå. Så jag tänkte att jag ger Vadstena en helhjärtad chans och ser vart det leder.

Berätta lite om vad du arbetat med som pianist på utbildningen.
‒ Under min tid här har jag jobbat mycket med att lyssna aktivt medan jag spelar. Att inte fokusera för mycket på det jag ska göra vid tangenterna och det som händer i pianostämman. När man regelbundet jobbar med romansinterpretation och spelar upp för klassen varje vecka, så övar man upp ett slags lugn i situationen. Det medför i sin tur att man får en ökad utåtriktad uppmärksamhet i spelandet.

Vad är det bästa med utbildningen? 
‒ I och med att man bor så nära skolan och att det nästan alltid finns tillgång till bra pianon/flyglar så uppstår oceaner av övningstid för att jobba riktigt noggrant med både sånger och solorepertoar. Mitt i all övning finns det också tid till att umgås och hitta på roliga saker med klasskamraterna. Det finns alltid något kul evenemang med härligt umgänge att se fram emot. Det skapar en väldigt sund livsstil som man får chans att utvecklas i.

Varför rekommenderar du utbildningen till andra pianister?
‒ Utbildningen har ett bra upplägg för att man ska kunna utvecklas i ett stadigt tempo både när det kommer till instudering och teknik, som lyssning och musikalitet. Som pianist lär man sig också att uppfatta andra element av musiken genom att jobba såpass mycket med sångare, som hela tiden måste förhålla sig till en text. Det skapar också ett självförtroende i ens eget musicerande eftersom man lär sig att tänka och skapa själv utifrån notbilden på ett mer djupgående sätt.

‒ Att studera i Vadstena har verkligen varit som att få sätta livet på paus och djupdyka i pianospelet och musiken i en väldigt vacker miljö, tillsammans med andra duktiga unga musiker. Men också med riktigt kompetenta och engagerade lärare som stöd på vägen.