Vadstena-alumn får Birgit Nilsson-stipendium

Senast ändrad

Ett stort grattis till mezzosopranen Emma Sventelius, tidigare studerande på Vadstena Sång och Pianoakademi, som är årets Birgit Nilsson-stipendiat! – Internationellt slår Birgit Nilssons namn högre än allt annat, säger Emma.

Emma Sventelius, alumn Vadstena Sång och Pianoakademi.

Vad betyder det för dig att få Birgit Nilsson-stipendiet?
Det är en otrolig ära! Birgit Nilsson stipendiet är, till skillnad från många andra stora stipendier, inget man kan ansöka om att få, utan stipendiejuryn håller koll på unga sångare i Sverige och väljer ut den de tycker är mest lovande och passande. Därför är det en enorm bekräftelse att bli uppmärksammad och sedd på det här sättet. Pengarna innebär också en frihet att kunna ta alla chanser för att fortsätta bygga min karriär, vilket innebär mycket resor och utgifter. Det kostar mycket att bygga en karriär som operasångare, och stipendier som detta ger den möjligheten även till unga sångare som inte har pengar med sig hemifrån. Sen är det ju något särskilt att få förknippas med Birgit. Jag har haft lyckan att ta emot flera stora stipendier, men speciellt nu när jag arbetar internationellt märker jag att Birgits namn slår högre än allt annat!

Vad har du tagit med dig från din tid i Vadstena?
Vadstena var startskottet på min resa och jag kan inte föreställa mig en bättre start. Trots att jag i princip inte hade några förkunskaper, var utbildningen utformad på ett sätt så att jag ganska direkt kunde tillgodogöra mig undervisning på en hög nivå. Vadstena för mig är gemenskap och glädje i musiken. Upptäckarglädje! Jag bär inte bara med mig en enorm repertoarkunskap och en god vokalteknisk och musikteoretisk grund att stå på från Vadstena, utan också en trygghet i att låta min resa ta den tid den behöver.

Hur ser framtiden ut för dig?
 –
Jag bor just nu i Bonn i Tyskland och är medlem i ensemblen på Operan här, men har också gjort en produktion på Kungliga Operan i Stockholm under våren. Mitt kontrakt i Bonn löper ett år till, men under det året kommer jag också att jobba som gästsolist i en produktion i München och göra konserter i Sverige, bland annat med Sveriges Radios Symfoniorkester. Tack vare den uppmärksamhet jag fått under mitt första år här i Tyskland så har jag också produktioner bokade längre framåt, men de måste jag tyvärr hålla hemligt än så länge! Närmast på schemat, när våren är över, så kommer jag befinna mig på Läckö slott och sjunga titelrollen i sommarens uppsättning av operan Tintomara av L. J. Werle. Det ska bli kul med en sommar i Sverige!