Han närmar sig sin dröm

Senast ändrad

Elmer går andra året på Vadstena Sång och Pianoakademi inriktning piano, där dagarna är fulla av lektioner i interpretation, musikhistoria och framför allt – mycket övande. För att bli en professionell pianist är det ständig övning som gäller, men även stöd från lärare och vänner är viktigt.

Bild för intervju för vadstena sång och pianoakademi

Hur ser en dag på Vadstena Sång och Pianoakademi ut?
‒ Dagarna ser lite olika ut beroende på hur lektionerna ligger. På lektionerna i romansinterpretation framför en sångare och en pianist en romans tillsammans och sedan jobbar man med romansen tillsammans med lärarna. Detta sker i masterclassformat och man lär sig  otroligt mycket av att lyssna på varandra. Under pianisternas gemensamma lektion spelar vi ibland för varandra och andra gånger diskuterar vi musik och allt som har med piano att göra. Något som också är inspirerande är våra lektioner i musikhistoria, då vi diskuterar musik och lär oss vad som är typiskt för vissa kompositörer.

‒ De lediga stunderna där emellan går åt till att öva. Oftast är vi kvar i skolan till sent på kvällen.

Vad är det bästa med utbildningen?
‒ Jag tycker att stämningen och miljön är väldigt sund, i klassen stöttar vi alltid varandra och det är en trygg miljö där jag inte är rädd för att misslyckas. Stödet från lärarna är väldigt bra, både i med- och motgångar. Man känner sig alltid sedd och blir tagen på fullaste allvar.  Det är en bra avvägning mellan schemalagd lektionstid och övningstid och det är bara jag själv som sätter gränsen för hur mycket jag kan utvecklas.

‒ Jag har också fått fantastiska vänner här! Det är kanske det som inspirerar mig mest, att få leva med vänner som brinner lika mycket för konstmusiken som jag gör.

Har du något råd till blivande studerande på Vadstena Sång och Pianoakademi?
‒ Mitt råd är att ta vara på tiden som man får i Vadstena, jag skulle inte kunna tänka mig en bättre miljö att utvecklas i. Jag tror att det är viktigt att börja utbildningen med vetskapen om att ens utveckling ligger helt i ens egna händer och är helt beroende av hur mycket jobb man lägger ned.

‒ När jag kom till Vadstena hade jag en tydlig bild av vilken musik jag gillade och ville hålla på med, något som idag är helt förändrat. Jag tror att man tjänar på att vara öppen för olika uttryck och att ge all musik flera chanser. Och självklart att njuta av allt som Vadstena, Vättern och människorna här har att erbjuda.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
‒ Drömmen är att jobba som repetitör/lärare samtidigt som jag har tid att konsertera. Det må vara många studieår kvar dit men i Vadstena har jag blommat både som människa och musiker, och genom det närmat mig min dröm med stora steg!