"Unika möjligheter att växa som musiker och människa."

Senast ändrad

Anna-Carin Strand är sång-, piano-, gehör- och körpedagog på Vadstena Sång och Pianoakademi. Musik är en stor del av hennes liv och hon har arbetat på utbildningen i Vadstena sedan 2001. Att se de studerande växa och få vara med på en bit av deras musikaliska resa är det bästa med hennes arbete.

Lärarbild Vadstena Sång och Pianoakademi

Berätta lite kort om dig själv och vad du gör.
− Jag är en genuin östgöte och bor med min familj på min föräldragård utanför Linköping. Jag föder också upp arabhästar, tycker om att segla, promenera i skogen, gå på konserter och att läsa.

− Utöver mitt jobb på Vadstena Sång och Pianoakademi frilansar jag som sopran, dirigent och har diverse uppdrag i olika körer och vokalensembler som vill jobba med samklang, intonation och röstvård. Jag är också intresserad av ledarskap och har förmånen att få undervisa i ensembleledning och dirigering. 

Berätta lite kort om utbildningarna på Vadstena Sång och Pianoakademi.
− Här har vi utbildningarna för den som vill jobba med klassisk sång eller piano. Utbildningar som öppnar upp möjligheter inför framtiden och ger en gedigen grund för fortsatta studier. Att kunna läsa en notbild, förstå den, höra det som står och sedan kunna berätta något med hjälp av den - det är fint!

− Konceptet med att sångare och pianister jobbar tätt tillsammans berikar. Här får du som studerande verkligen jobba på djupet med musiken. Eftersom utbildningarna innehåller många konserter får du också mängder med tillfällen att prova dina vingar, både som solist, i ensembler och med kören. Samarbetet med Vadstena-Akademien ger ytterligare utvecklingsmöjligheter för både sångare och pianister.

Varför ska man söka till utbildningarna?
− Här får du möjlighet att växa både som musiker och människa och att bygga upp ditt instrument och din teknik. Dessutom får du öva upp din konsertvana inför en publik, i olika sammanhang, i en välkomnande miljö.

Har du något tips till den som funderar på att söka till någon av utbildningarna?
− Tveka inte, du kommer inte att ångra dig! Om du älskar att sjunga och spela och funderar på musiken som yrke så ge dig själv chansen att fördjupa dina kunskaper i en fantastisk miljö. Här får du möta pedagoger som har lång erfarenhet och andra som brinner för samma sak. Oavsett vart vägen bär så får du garanterat med dig kunskaper som du har nytta av i livet.

Vad kan man göra efter att man avslutat utbildningarna på Vadstena Sång och Pianoakademi?
− Det finns många olika sätt att jobba med musik och människor, så vägarna för våra alumner ser väldigt olika ut. Man kan till exempel verka som solist, kammarmusiker eller korist. Andra arbetar som sång- och pianopedagoger, repetitörer och röstcoacher. Många väljer också att utbilda sig till kyrkomusiker. Ingenting är omöjligt för den som vill och jobbar hårt!

Vad är det roligaste med det du gör?
− Att jag får lära mig så mycket om livet och om mig själv genom musiken och i mötet med olika människor. Att få vara pedagog och musiker är för mig en helt fantastisk kombination. Dessutom är det ett stort privilegium att få gå med den studerande en bit på vägen under dennes livsresa och dela både medgång och motgång. Att på konsert få ge publiken något, öppna upp för nya uttryckssätt och att glädja de man möter både i vardagen och från scenen - det är livet!

Anna-Carin Strand är utbildad sång-, piano- och körpedagog i Stockholm och Örebro och har arbetat på musiklinjen i Vadstena sedan 2001. Hon har tidigare arbetat på Liljeholmens folkhögskola, i Linköpings musikklasser och kulturskola samt som biträdande director musices vid Linköpings universitet, där hon sedan 1995 också leder den blandade studentkören Chorus Lin.