Martin Vind Zettersten

Kursledare Webbredaktör (foto och video)

Martin Vind Zettersten är kommunikatör, filmare och journalist. Han har arbetat som journalist sedan år 2000, vidareutbildade sig i film och videoredigering i Barcelona och arbetar i dag som kommunikatör för Upplands-Bro kommun.

Hej Martin, vem är du?
– Jag arbetade på tidning i många år, de sista tio åren som redigerare. Men så började jag filma en dokumentär på egen hand. Detta ledde till att jag tog ledigt för att gå en tvåårig filmutbildning, vilket gav mig den bredd som gör att jag i dag kan arbeta med allt från layout för trycksaker till videoproduktion för webben.

Varför blev du journalist?
– Jag har alltid tyckt om att skriva. När jag var 20 gick jag en journalistutbildning på Poppius, men sedan fortsatte jag att studera till en fil.kand. i litteratur och gick olika författarutbildningar. Men till slut letade sig journalistiken tillbaka in i mitt liv igen.

Hur gick det till?
– Jag har antagligen en av världens konstigaste ingångar till journalistiken. Jag hade börjat utbilda mig till pilot, när jag fick möjlighet att frilansa åt en flygtidning. Det ledde i sin tur till en anställning på en nyhetstidning i Stockholm. Under tiden rann pilotdrömmarna ut i sanden, även om jag fortsatte att flyga i många år på fritiden.

Hur är det att arbeta som kommunikatör?
– Det är oerhört kreativt och omväxlande. Det är som att man samlat en mängd yrken i en och samma roll. Jag skriver, fotar, filmar, formger trycksaker, uppdaterar webben, är aktiv i sociala medier och arbetar fram kommunikationsplaner.

Vad är den svåraste utmaningen när man filmar?
– Som filmare vet man aldrig riktigt vad som väntar en, hur väl man än förberett sig får man ofta improvisera på plats. Den idé du först jobbade med kanske inte håller, men du måste ändå ALLTID åka därifrån med bilder som det går att klippa ihop en film av.

Du är lärare i foto och video för webben, varför ska man lära sig det?
– Bilder har alltid varit en självklarhet på webben, och nu har också rörliga bilder blivit det. Som journalist, webbredaktör eller kommunikatör förväntas det att du kan filma och redigera en video i dag. Och det är kul, dessutom!

Har du några tips till den som ska börja filma?
– Det är inte storleken på kameran som räknas. Det går att göra så otroligt mycket med väldigt enkel utrustning. Prova dig fram och se vad som passar just dig, innan du köper dyra och avancerade grejor. Folk skrattade när de såg den kamera jag filmade min första dokumentär med – men ingen skrattade när de såg resultatet. ”Jag trodde du bara var någon sån där hobbyfilmare, men du är ju proffs”, sa en av dem som hade hånat min oansenliga, lilla kamera.

Foto på Martin Vind Zettersten

Martin Vind Zettersten