”Jag tänker fortsätta komponera”

Senast ändrad

Oskar Hedin, som länge velat bli bättre på att skapa egen musik, blev överlycklig när han hittade Tonsättarskolans kurs Tonis Online. Eftersom han bor och pluggar i Stockholm passade det perfekt att gå kursen på distans hemifrån.

– Tonis Online har hjälpt mig att inse att jag kan skapa med de kunskaper jag har, men också att hitta effektiva vägar in i skapandeprocessen. Jag tänker fortsätta komponera på egen hand, och jag funderar även på att söka till andra utbildningar framöver, säger Oskar Hedin som har gått kursen under våren.

Oskar Hedin är en 20-årig gotlänning, som för närvarande studerar på grundlärarprogrammet vid Stockholms universitet. Han har tidigare spelat trombon i olika konstellationer och sjungit i flera olika körer på Gotland.

– Jag har ett stort intresse för musikskapande och har länge velat bli bättre på att skapa egna verk, men inte riktigt vetat vart jag ska vända mig. När jag fick höra talas om att Tonis Online skulle starta blev jag faktiskt överlycklig, berätta Oskar.

Vad gör man på Tonis Online?
En stor del av kursen går ut på att lära sig olika sätt att påbörja och bearbeta skapande av musik. Under kursens gång får deltagarna lära sig olika tekniker för musikskapande och hur man kan gå till väga när man sedan använder dem i sitt eget skapande. Deltagarna får även individuella uppgifter som de delvis får presentera för varandra på lektionerna. Det kan vara olika versioner av deras egna kompositioner.

– Vi har till exempel talat om olika användningar av mönster, återskapande av platser, eller hur man kan använda saker som naturen eller vardagen som inspiration för sin musik, säger Oskar. 

En lektion börjar ofta med att kursledaren presenterar dagens tema och olika former av musik, media och kultur som kan kopplas till det. Ibland inleds lektionen med en gemensam lyssning där alla hör på ett stycke som kursledaren spelar upp.

– Det är ofta unik häftig musik som ingen av oss hört tidigare och som är intressant att diskutera, säger Oskar.

Hur funkar det att ha kursen mestadels online?
– Det funkar väldigt bra, och det passar mig utmärkt. Kursledarna sköter lektionerna via Zoom mycket bra och det är skönt att ha en kvällskurs hemifrån. Jag hade inte kunnat gå kursen annars, eftersom jag bor i Stockholm för tillfället.

– Kursledarna är också bra på att skapa en trygg plats där man får tänka och skapa fritt, tillsammans med de andra deltagarna, som lyfter en själv och ens arbete. Ett typiskt kurstillfälle på Tonis Online är fyllt med trevligt umgänge, inspirerande tankar och nya infallsvinklar av musik.

Vad tycker du är det bästa med kursen?
– Jag tycker att det bästa är alla de starka band som man knyter med de andra deltagarna. Det är väldigt upplyftande att omges av människor som stöttar en, och som alla vill lära sig mer och arbetar ihop varje vecka. Att få mer kunskap och utvecklas tillsammans har gjort att jag börjat komponera mer på egen hand igen.