Inget gör mig så lycklig som att dansa

Senast ändrad

Matilda Auvoja är danslärare på Folkuniversitetets dansstudio. Hon började själv som elev, och utvecklades snabbt. Med elevperspektivet i färskt minne vet hon hur viktigt det är att deltagarna känner sig trygga och att det råder en bra stämning i gruppen. Matilda är mån om att varje deltagare ska få utveckla sin teknik och självklart få uppleva glädjen med att dansa.

Bild av Matilda Avoula

Matilda går tredje året på gymnasiets estetiska program med inriktning musik. Fritiden tillbringar hon antingen hemma vid pianot eller i dansstudion. På högstadiet började hon dansa på Folkuniversitetet och hon utvecklades snabbt. Hon testade på att dansa allt möjligt; hiphop, street, jazz, modernt och feminine vibe.

 – Det kändes verkligen som att jag hade hittat min grej, och så känns det fortfarande. Det finns nog inget som gör mig så lycklig som att dansa. Idag dansar jag främst hiphop, i dansstudions egna V.I.P, men det brukar bli allt möjligt när jag dansar själv, berättar Matilda.

Vad gör du på dansstudion?
 – Jag jobbar som danslärare och har just nu 6 grupper varje vecka. I mitt jobb ingår mycket planering, men också att kunna leverera rent fysiskt på lektioner. Jag lägger upp danslektioner inför varje vecka och ser till att deltagarna i de olika grupperna får utveckla sin teknik inom dansen – och självklart får uppleva glädjen med att dansa!

Vad är roligast med ditt jobb på Folkuniversitetet?
 – Att få se deltagare utvecklas och att få följa deras resa.

Finns det några utmaningar i ditt jobb?
 – Det finns självklart alltid utmaningar när man jobbar, men en utmaning som är extra svår är att skapa nytt och inspirerande material till varje grupp. Med varje grupp så jobbar man med olika koreografier under terminen, och att ta fram dessa kan ibland vara svårt om kreativiteten inte vill samarbeta.

I somras anordnade dansstudion ett dansläger. Berätta!
– Danslägret var otroligt roligt och det var första gången som jag arbetade på lägret. Vi hade fyra grupper som under fem dagar fick lära sig tre koreografier, och det hela avslutades med en föreställning. Det fascinerande mig hur snabbt deltagarna lärde sig materialet, och hur hårt alla jobbade för att verkligen kunna leverera på föreställningsdagen.

 Vad betyder dans för dig?
 – Dansen låter mig uttrycka mycket mer än vad bara ord kan förmedla. Och den ger mig också en chans att få utvecklas som person.

Slutligen, varför ska man gå en danskurs för dig?
 – En danskurs hos mig är en termin av härlig stämning och mycket humor, men givetvis också en chans att utvecklas som dansare. Viktigast av allt är att deltagarna känner att det är en bra och trygg stämning i gruppen, det underlättar inlärningen och ger utrymme för att våga experimentera och improvisera utan att känna sig dömda av andra.