Alla kan lära sig dansa

Senast ändrad

För Kalle Eriksson, danslärare på Folkuniversitetets dansstudio, är det en självklarhet att alla kan lära sig dansa. – Det är en färdighet som kan övas upp genom tid och repetition, och inget man föds med, säger Kalle. Själv inspireras han ständigt av sina deltagare, som får honom att utvecklas både som dansare och pedagog

 Porträtt av Kalle Eriksson

Sedan 3 år tillbaka jobbar Kalle Eriksson som danslärare på dansstudion i Linköping. Just nu har han 13 olika kurser i Streetdance och Hip Hop, och han undervisar barn från 5 år, ungdomar och vuxna på olika nivåer.

Vad är roligast med ditt jobb på Folkuniversitetet?
– Det roligaste är att få hjälpa unga och vuxna att utforska och utveckla olika kroppsrörelser och uttryck till musik. Det är väldigt belönande att få se hur deltagarna kämpar och kämpar med ett steg eller en passage i en koreografi för att sedan lyckas bemästra det.

– Det händer ständigt att jag själv inspireras av deltagarna. Kanske visar de något steg som jag inte sett innan, ställer en bra fråga eller dansar just på sitt eget sätt. Det inspirerar mig och får mig att utvecklas både som dansare och lärare.

Finns det några utmaningar i ditt jobb?
– Varje lektion är en utmaning!  Den största utmaningen när jag undervisar barn och unga är att skapa en trygg atmosfär i klassrummet, där det är okej att göra felsteg, okej att se löjlig ut och okej att ställa frågor. Detta är någonting som jag lägger mycket tid och kraft på i varje grupp som jag undervisar.

– En annan utmaning är att lektionerna nästan aldrig blir riktigt som man tänkt sig. Förmågan att anpassa sig till gruppen ställs därför alltid på prov. Jag brukar fråga mig själv under lektionen; vad vill gruppen lära sig idag? Hur lätt/svårt tycker de att dessa steg är? Finns det någon färdighet som de saknar som vi måste träna upp?

 On Stage – Vad är det för något?
– On Stage är en grupp för unga och vuxna som jobbar mot en föreställning. Deltagarna får stor frihet att själva skapa kreativt, både gällande koncept och budskap men också koreografiskt, om intresset finns. I december kommer Dansstudions grupper med barn upp till 12 år att avsluta terminen med en föreställning. Då kommer On Stage att inleda och avsluta varje föreställning och sätta temat med hjälp av teatraliska inslag, passande musik och dans.

Kan alla lära sig att dansa? 
– Ja! Jag hör ofta människor säga saker som ”Jag ser ut som en kratta”. Samtidigt så behärskar nybörjare grunderna i Streetdance eller Hip Hop på en helt annan nivå än innan de kom in i studion, efter bara en termins övning. Att dansa är med andra ord en färdighet som kan övas upp genom tid och repetition, inget man föds eller inte föds med.

Varför ska man gå en danskurs?
– Dans är en atletisk aktivitet som tränar hela kroppen. Man blir starkare, får bättre rörlighet, blir smidigare, vigare, får bättre koordination, kroppskontroll och balans. Även kognitiva processer utvecklas; man jobbar ständigt med fokus, lär sig musikaliska grunder, man får bättre taktkänsla och utlopp för sin kreativitet. 

Vad betyder dans för dig? 
– För mig är dans ett språk. Som koreograf och dansare uttrycker jag mig inte genom ord utan genom kroppsrörelser. Med rörelser kan jag berätta en historia, hur jag mår, vad musiken säger eller hur jag känner mig. Det fascinerar mig att jag kan titta på någon som dansar och bli meddragen i hens känsla och attityd på samma sätt som när man läser en bok, tittar på film, lyssnar på musik eller möter en annan människa i en konversation.

 

Vill du veta mer om Kalles undervisning?
Gå in på hans Instagram-konto: @karloskarerik. Där lägger han upp koreografier och projekt som hans deltagare lär sig.