"Genom dansen skapar jag min egen atmosfär."

Senast ändrad

Rasmus Kalén går andra året på Yrkesdansarutbildningen. Han har en bakgrund inom pardans där han tävlat på internationell nivå. Att han överhuvudtaget började dansa kan han tacka sin mamma för, som för många år sedan övertalade honom att prova dans istället för traditionella killsporter som hockey och fotboll.

Rasmus Kalén

Vad fick dig att börja dansa?
– Där jag växte upp var det självklart att killar spelar fotboll eller hockey och tjejer rider eller dansar. Trots detta tyckte min fantastiska mamma att jag skulle prova på dans, så hon övertalade en kompis mamma att även min kompis borde testa. Idag, många år senare, dansar vi båda fortfarande och går på varsin dansutbildning.

Varför valde du att söka till Yrkesdansarutbildningen?
– Även denna gång blev jag övertalad, men i detta fall av min dåvarande kollega. Det var en ren tillfällighet att organisationen som jag då arbetade för var i Kungsträdgården samma dag som Balettakademien var där.

– Jag visste att deras auditions redan hade varit, så jag tänkte inte så mycket mer på det. Men min kollega släpade dit mig och jag fick då reda på att det skulle vara en audition till vid ett senare datum – och då tog jag chansen!

Vad är roligast med det du gör?
– Att jag alltid kan lära mig något nytt och att jag alltid kan bli bättre på det jag gör. Men det jag gillar bäst är att jag kan skapa min egna lilla atmosfär – där jag bara kan få vara, precis som jag är.

Vad är det viktigaste du har lärt under tiden på utbildningen?
– Det viktigaste för mig är nog att det är okej att få vara "dålig". Innan jag började på Yrkesdansarutbildningen var mitt huvudfokus pardans, där jag tävlade på en internationell nivå. När jag kom till Balettakademien fick jag plötsligt lägga allt mitt fokus på något annat än det jag hade gjort under åtta år, och då kan jag inte längre vara bland de "bättre".

Har du några tips till blivande studerande på Yrkesdansarutbildningen?
– Ta det lugnt men slösa inte med din tid. Att stressa upp sig för saker och ting kommer inte att hjälpa dig att nå dit du vill.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– När jag har gått ut Yrkesdansarutbildningen planerar jag att söka till olika danskompanier, både i Sverige och utomlands. Det skulle också vara kul att jobba med musikaler, om jag får möjlighet.

– När det kommer till drömmar så finns det några kompanier som jag verkligen skulle vilja jobba med, men den största drömmen är att kunna ha en karriär som dansare tills min kropp ger vika.