Jenny Westring

Undervisar i balett

Jenny Westring är fd. 1:a solistdansare på Operan i Stockholm, där hon var verksam från 17 års ålder. I januari 2013 avslutade hon sin danspedagogutbildning på Dans- och Cirkushögskolan och sedan 2015 driver hon BA Balettskola.

Jenny är utbildad vid Operans Balettelevskola och Kgl. Svenska Balettskolan. Direkt efter sin examen anställdes hon vid Kungliga Baletten och 2001 utnämndes hon till 1:a solist. Hon har dansat solist eller huvudpartier i de flesta klassiska baletterna på Operans repertoar, men även i neoklassiska verk, Balanchinebaletter och på Drottningholmsteatern. Hon har även medverkat i moderna verk av till exempel Mats Ek.

Jenny har arbetat med många framstående koreografer och dansare som; Natalia Makarova, Mats Ek, John Neumeier, Twyla Tharpe, Sir Peter Wright, Merrill Ashley, Cynthia Harvey med flera. Hon har gästspelat och turnerat i stora delar av världen. Jenny ser pilates och liknande alternativ träning som ett viktigt komplement till den dagliga baletträningen. Den kunskap hon har och hela tiden utvecklar inom detta område har hon med sig i undervisningen och strävar efter att väva in i klassen - dels genom uppbyggnaden av övningarna, men också genom specifika golvövningar. Lärare som David Howard (New York), Olga Evreinoff, Tiina Burnal (San Fransisco) Espen Giljane (New York) och Konstantin Damianov är stora inspirationskällor för Jennys undervisning.

"Jag brinner för mitt jobb och att få dela med mig av den kunskap och erfarenhet jag samlat på mig genom åren. Jag anser att det är ur kvaliteten i rörelsen som man kan bygga den starka och hållbara tekniken. Enkelt uppbyggda övningar, tempoväxlingar och fokus på placering och utförandet av rörelsen präglar min klass, i synnerhet stången. På golvet är det viktigt med dansanta, dynamiska övningar där man får utlopp för glädjen i dansen och musiken. Här läggs också större fokus på port de bras och dess funktion. Intensitet och "flow" i kombination med en lättsam och positiv atmosfär i danssalen är vad jag strävar efter i min undervisning. Jag tror och hoppas att min energi och passion för det här yrket smittar av sig på mina elever!"

Jenny Westring

Jenny Westring


Ring Jenny Westring på 08-789 41 20

Mejla Jenny Westring balettakademien@folkuniversitetet.se