Tre systrar

Skådespelarutbildningens slutproduktion Tre systrar spelas den 27 och 28 maj på Scen Studio Fyra. Välkommen!

Datum och tid:

27 maj kl. 15.00 och 19.00

28 maj kl. 15.00 och 19.00

Plats: BAs Scen Studio Fyra 

Biljettpris: 140kr ordinarie/70kr student/barn/pensionär
Biljetter köps via ticketmaster.se. Ev. resterande biljetter säljs i receptionen en timme innan föreställningens början. 

Köp biljett!

TRE SYSTRAR

Den ryske författaren och dramatikern Anton Tjechov (1860 – 1904) räknas till en av världens största författare. Utöver hundratals noveller – hela 574 stycken – skrev han tio enaktare och sju helaftonspjäser, av vilka nästan alla har blivit klassiker. Tillsammans med Henrik Ibsen (1828 – 1906) och August Strindberg (1849 – 1912) räknas han som en av förgrundsgestalterna inom teaterkonstens modernism. Trots sin enorma produktivitet arbetade Tjechov heltid som läkare – även fast han inte tjänade några större summor, då han behandlade fattiga patienter utan att ta betalt. ”Läkekonsten är min hustru”, sade han, ”och litteraturen min älskarinna”.

Fyraktspjäsen Tre Systrar skrevs år 1900, och den räknas till en av Tjechovs fyra stora, tillsammans med Måsen, Onkel Vanja och Körsbärsträdgården. Dessa pjäser utgör en utmaning för en ensemble, då de – till skillnad mot de flesta pjäser – saknar handling i konventionell bemärkelse, och istället fokuserar mer på karaktärerna och deras inbördes dynamik. Över pjäserna vilar en stämning som sällan återfinns någon annanstans – en Tjechovsk sådan, vilken inbegriper lyrik, tragik och komik vägg i vägg med varandra.

Som livet självt.

Pjäsen skrevs för den Konstnärliga teatern i Moskva, och begick urpremiär den 31 januari 1901. Den banbrytande skådespelaren, regissören och teaterpedagogen Konstantin Stanislavskij (1863 – 1938) – fadern till den psykologiska realismen, den dominerande traditionen inom västerländskt skådespeleri – såväl regisserade som spelade rollen som den karismatiske överstelöjtnant Versjinin. Stanislavskijs fru Maria Lilina (1866 – 1943) spelade den intrigerande Natalja. Den såväl ystra som dystra systern Masja spelade av Tjechovs fru Olga Knipper (1868 – 1959). Pjäsen har uppförts ett oräkneligt antal gånger på scener världen över och räknas till de stora klassikerna.

Pjäsen behandlar – liksom all Tjechovs dramatik – ett flertal teman. Livets korthet. Tidens obevekliga gång. Konflikten mellan ideal och verklighet. Hur få och flyktiga de verkligt lyckliga stunderna är. Hur svårt det är att uppfylla våra drömmar – och hur svårt det är att sluta drömma. Det eviga missnöjet med ödets lott, vår oundvikliga melankoli – det existentiella lidande som buddisterna kallar dukkha – är något som förföljer alla Tjechovs karaktärer.

Liksom oss alla.

Vi hoppas att vi får en berörande och tänkvärd stund tillsammans när vi på scenen och ni i publiken möts kring Tjechovs geniala text, vilken får oss – liksom karaktärerna i pjäsen – att reflektera över våra liv och dess villkor. Kanske kommer vi – när vi når finalen på fjärde akten, och orkestermusiken från det avmarscherande regementet når oss från håll – att instämma med systern Olga:

”Våra liv är inte slut än. Vi skall leva! Det känns som om det bara skulle vara en kort tid kvar innan vi får veta varför vi lider så… om man ändå visste det, om man ändå visste det!”

Välkommen!