Måndagsföredrag

I väntan på att det ska gå att genomföra ordinarie verksamhet på ett tryggt och säkert sätt livestreamar/direktsänder Senioruniversitetet i Göteborg sina måndagsföredrag. Välkommen att titta!

Så här gör du för att titta

  1. Använd gärna fast internetuppkoppling via nätverkskabel om det går, annars sitt så nära ditt trådlösa nätverk/din router som möjligt.
  2. Skulle bilden frysa, ladda om sidan i din webbläsare (genom att klicka på pilen som är i en cirkel till vänster eller höger om adressfältet på webbläsaren).
  3. För bästa ljudupplevelse rekommenderas hörlurar eller hörsnäckor.
  4. Sändningen kommer alltid att starta 10 minuter före utsatt föreläsningstid, och detta i syfte att testa ljud och bild. Du kommer under denna tid se en bild som snurrar med SiGs logotyp samt höra musik.
  5. I chattfönstret kan du ställa tekniska frågor till teknikern om du har problem med ljud eller bild.
  6. Du kan också skriva frågor till föreläsaren i samma chattfönster.

Kommande föredrag

Måndag 26 april kl 13
Gustaf III som författare

”Det är fantasin som styr människorna”, skrev Gustaf III i ett brev, och han visste att det som mer än någonting annat styr fantasin är litteraturen. Det är väl känt att han grundlade institutioner som allt sedan 1700-talet har varit hörnstenar i det svenska litterära systemet. Mindre känt är att han själv var en begåvad författare – när det gäller skådespel och vältalighet till och med landets främste. Som dramatiker överträffas han först av Strindberg, som politisk talare inleder han det offentliga ordets historia i Sverige. Många har berömt stilen i hans franska brev, men det är på svenska Gustaf når högst som ordkonstnär.

Föredragshållare är Horace Engdahl, litteraturvetare. Han är medlem i Svenska Akademien och var under ett decennium dess ständige sekreterare.

Värd: Marianne Molander Beyer