”Vi knyter ihop teori med deltagarnas kunskap och erfarenheter”

Läs vår intervju med Mikael Ericsson, lärare och ansvarig för några av de korta produktionstekniska kurserna på Högskolan Väst.

Bild på mikael

Bild på mikael

– Våra kurser är designade för yrkesverksamma inom industrin och ger en bra introduktion till nya teknologier, trender och arbetssätt. Man blir inte expert inom området, men väl insatt i tekniken, säger Mikael Ericsson.

– Kurserna har tagits fram i nära samarbete med industriaktörer för att matcha deras kompetensbehov. Deltagarna får ta del av forskningsbaserad kunskap tack vare att nästan alla lärare forskar parallellt med undervisningen.

Plugga parallellt med jobbet

Kurserna är utformade för att det ska fungera att kombinera studier med jobbet. Upplägget är antingen heldagspass på vårt campus i Trollhättan eller halvdagspass på distans. Mellan passen får deltagarna uppgifter att lösa och ofta ingår det att läsa in rapporter, manualer eller andra kortare texter.

På en del kurser ingår labbövningar i något av högskolans fyra välutrustade labb; Elektroteknik- och batterilabbet, Automationslabbet, Cisco-labbet för datateknik och cybersäkerhet och Produktionstekniskt Centrum.

Nära koppling till industrins utmaningar

– För de här kurserna har vi oftast inga tentor, de brukar i stället avslutas med att deltagarna presenterar projektarbeten som baserats på utmaningar som finns på deras arbetsplatser. På så vis knyter vi ihop deras praktiska kompetens med nya teoretiska kunskaper. Det innebär också att deltagarna får ta del av andra företags utmaningar och erfarenheter.