Tragiskt för hela rättssamhället

Forskaren Sara Landström har granskat förhören med de misstänkta i Kevin-fallet. Hör henne berätta om barns utsatthet i rättsprocesser och de tragiska följderna av förhör som inte är vetenskapligt förankrade.

Sara Landström är docent i psykologi vid Göteborgs universitet och en av Sveriges ledande experter på barnförhör. Hon har under många år forskat kring barns tillförlitlighet och trovärdighet.

Under 2017 granskade Sara Landström förhören med de misstänkta barnen i det uppmärksammade Kevin-fallet, en händelse där en 4-årig pojke hittades död och två bröder, 5 och 7 år gamla, misstänktes ha dödat honom.

– Både jag och andra experter är djupt kritiska till hur förhören med barnen gått till. På punkt efter punkt bryter de mot forskningens rekommendationer, säger hon.

I filmen berättar Sara Landström om barns utsatthet i rättsprocesser och de tragiska följder detta kan få för de drabbade och för hela rättssamhället.

Vet du vad? Hjärnan mår bra när vi rör på oss! Hjärnforskaren Jenny Nyberg berättar hur du påverkar din hjärnhälsa med fysisk aktivitet.

Jenny Nyberg: Hjärnan mår bra när vi rör på oss

Sverker Sörlin fick tidigt insikter i globala orättvisor och skillnader. Hans egen forskning handlar om att förstå hur de har uppkommit.

Sverker Sörlin: Vi lever i förnekelse

Studier om kopplingen mellan cancer och antioxidanter ledde till hot och trakasserier. Hör Martin Bergö berätta om forskning som engagerar.

Martin Bergö: Nyfikenheten är viktigast av allt

För den vetgirige finns inget slut. Vill du gymnastisera hjärnan, få inspiration och lära dig något nytt? Då är du välkommen till Folkuniversitetet.

Vetenskap för alla

Visste du att?