Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Du är här:

Referat

VÅRLUNCH 8 MAJ 2017

Gun och SusanneCirka 140 medlemmar kom till årets vårlunch i Spegelsalen på Stadshotellet. Denna vackra lokal blev snabbt fylld med glada VSU:are. Ljudnivån steg i takt med att vi samlas runt borden med plats för mycket prat och skratt. Vi serverades en god plommonspäckad fläskkarré och lunchen avslutades med kaffe och en liten chokladbit.
Som underhållning i år var det Gun Svensson från Veddige som tillsammans med Susanne Kiel sjöng vårsånger, en del välkända melodier men också en hel del för oss nya texter och melodier.  

Efter ett par timmars samvaro tackade Göthe Andersson alla medlemmarna för den här säsongen och alla hälsas naturligtvis välkomna till hösten aktiviteter.

Vid pennan:
Ingela Lydh 

 
 

EVA ÖSTERBERG 10 APRIL

"Drottning och bondhustru  - Vanliga och ovanliga kvinnor under
1600-talet"

Eva ÖsterbergDen traditionella bilden av Sverige under 1600-talet, den s.k. stormakts-tiden, handlar inte minst om kungar och krig, från Gustav II Adolf till Karl XII. Men modern historieforskning har i hög grad lyft fram kvinnorna och deras öden i stället, från drottningar till häxor, kvinnor som soldater, kvinnor inför rätta och vanliga bondkvinnor som fick sköta gårdarna när männen var borta i krig. Vad var egentligen vanligt och ovanligt i kvinnors öden då? 

Eva började med drottning Christina, som abdikerade från Sveriges tron för att ägna sitt liv åt bl a sitt stora kulturella intresse. Hon for till Rom där hon levde sina år fram till sin död och hon ligger också begravd där i St Peterskyrkan. Varför abdikerade hon? Var det för att om hon gifte sig skulle hon mista sin makt, en eventuell make blev ju auto-matiskt kung och hon själv blev bara en "vanlig" drottning? Hur som helst, i Rom blev hon en stark person och hon kunde leva ut sitt intresse för det kulturella. Många platser minner om henne. Vidare berättade Eva om olika lagar som gällde under 1600-talet. Kvinnan skulle lyda sin make men ingen hustru ställdes inför rätta ifall hon inte gjorde det i småsaker. Det var ju strängeligen förbjudet att ha sex utanför äktenskapet. Om så ändå hade varit fallet utdelades det stränga straff gällande äktenskapsbrott eller om unga män och kvinnor legat med varandra utan att vara gifta. De straffen gällde lika för både man och kvinna.

En annan viktig poäng som Eva talade om var att så många kvinnor faktiskt blev husbönder själva med allt vad det innebar - eftersom så många män dog i alla krigen.

Vid pennan:
Ingela Lydh

 

 

EVA THORÉN 8 MARS

"Från Bagdad till New York"

Eva ThorénEfter avslutat årsmöte hälsades Eva Thorén välkommen upp på scen. Eva var gift med Arne Thorén under många år, Arne var journalist och diplomat, många minns hans speciella rösta när han via radio och TV rapporterade från stora delar av världen.

Man ska ju egentligen inte prata om en dams ålder men Eva är faktiskt 85 år fyllda. En väldigt trevlig dam, mycket lätt att lyssna på och som i sitt föredrag blandade glädje och sorg. Eva berättade väldigt varmhjärtat om sitt äktenskap med Arne, denne man som på tredje dagen efter deras första möte friade till henne.

Under deras tid i Bagdad 1983-1988, där Arne var ambassadör, pågick kriget mellan Iran och Irak och det var spännande att lyssna på hur det var att leva där och då. Sverige hade stort samarbete med många svenska företag, bl a byggde de i samarbete med byggbolag både flotta hotell såväl som skyddsrum säkrade mot atombomber.

Mellan åren 1988-1992 var Arne generalkonsul i New York och därifrån berättade Eva om möten med många mäktiga personer och om det glamorösa livet med storslagna tillställningar, ofta i samarbete med svenska operasångare som bl a Birgit Nilsson och Håkan Hagegård. En härlig blandning på bjudningar från finaste porslinet på damastduk till mer folkliga rutiga dukar, svenska midsommarstänger och Pytt-i-panna-party.

Det går inte att på några få rader referera allt hon berättade från sitt spännande och intressanta liv men vi tror att alla medlemmar som lyssnade på Eva instämmer i att man gick därifrån med ett leende på läpparna samtidigt som man hade fått en liten, men dock inblick i hur det är att leva i ett krigsdrabbat land.

Vid pennan:
Ingela Lydh

 

 

CHRISTER GLADER 2 FEBRUARI

Christer GladerVid vårens första månadsträff var distriktläkaren Christer Glader föredrags-hållare över ämnet" Humor och hälsa - skrattets inverkan på kropp och själ"

Christer har varit provinsialläkare/distriktsläkare i Tyringe i 38 år - med andra ord den absoluta motsatsen till dagens "stafettläkare". Detta har gett honom ett långtidsperspektiv på sina patienter. Utöver de rena medicinska diagnoserna har det gett en grundlig människokännedom över generationerna. Eftersom kropp och själ påverkar varandra psykosomatiskt ger en så grundlig människokänne-dom möjligheten att bakom upplevda kroppsliga krämpor även plocka fram ev psykiska orsaker. Mentala bekymmer kläds ju ofta i "kroppskrämpo-dräkt.".

Hur kommer då skrattet in i hälsobilden? Jo - människan har ju under evolutionen utvecklat en kropp som är gjord för rörelse. Det betyder att kroppens funktion är beroende av att muskulaturen fortfarande får arbeta som på jägarstenåldern. Vårt stillasittande "soffpotatistillvaro" är alltså direkt skadlig för oss.
Finessen med att skratta är att ett riktigt långt gapskratt sätter 70 % av våra muskler i arbete. Pulsen stiger och hjärtat får arbeta och blodcirkulationen stimuleras. Muskelpressen på bukorganen befrämjar  dessas funktion så att tappa andan, dvs kikna, av skratt är mycket hälsobefrämjande. Skulle man svimma av skratt är det inget större problem - det kan ses som kroppens försvar och avbryter ju skrattandet. Att skratta så att man kissar på sig är naturligtvis genant men  även det hälsobefrämjande.

Skrattet ger dessutom mentala effekter eftersom det stimulerar produktion av kroppens endorfiner, med lite av samma effekt som morfin. Kroppens egna endorfiner befrämjar känsla av lugn och avslappning. Motion ger också endorfinkickar som dämpar smärtupplevelser. Christer illustrerade detta med en historia från sin erfarenhet som idrottsläkare för det lokala ishockeylaget. Om en peppad endorfinstinn spelare skadades behövdes ibland ingen extra bedövning för att sy ihop sårskador.

Ett tredje sätt att skapa endorfiner är kroppsberöring. Smekningar skapar lugnande behagliga upplevelse - något att tänka på när man har att göra med dementa. Kroppsberöringen överför den empati som man inte kan få åstadkommet med samtal.

Och - glöm inte att dansa! I bästa fall skapar skämtsam konversation skratt, en  snabb hambo muskel-rörelser och "tryckaren" behaglig taktil beröring. Med andra ord - det bara skvätter av endorfiner på dansgolvet!

Christer framhöll också värdet av att bli så god vän som möjligt med sina diagnoser om krämpor och inte låta  dessa "ta över" livsupplevelserna mer än nödvändigt.

Ovanstående är egentligen en missvisande beskrivning av Christers anförande - men det är svårt att återge det skämtsamma upplägget av det i grunden allvarsamma ämnet. Men en sak var alla besökare överens om -  hela skalan från sublimt akademisk humor till burlesk bondkomik i Christers kåseri är fullgoda anledningar till hälsobefrämjande skratt. Om det är sant att ett gott skratt förlänger livet så höjde nog Christer Glader medellivslängden hos de c:a 150 åhörarna som gick hem - totalt "utskrattade"!

Eftersom jag efter 8 år i styrelsen nu slutar så är detta mitt sista referat av månadsträffar och därmed tackar jag för mig. Bo Andersson

Vi på Hemsidan tackar Bo för alla de lysande referat han levererat genom åren. Naturligtvis kommer vi att sakna dessa referat men vi välkomnar en ny skribent som kommer att ta över efter vårt årsmöte.

Varbergs Senioruniversitet

Birger Svenssons väg 28D
432 40 Varberg
0340-87300
info@vsu.se