Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Du är här:
Händelser

Händelser

AGNES WOLD 19/10 2017

Agnes WoldHöstens månadsträffar inleddes med ett föredrag av Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, med särskild inriktning mot normalflora. Ett hundratal medlemmar fyllde Lilla Teatern denna eftermiddag och fick tillfälle att lyssna till Anges Wold som för dagen talade om Damm och bacillskräck förr och nu. Det var en myt som tog form i början av förra sekelskiftet när industriali-seringen kom. Därmed blev städningen ett hygienprojekt och ”hemmafrun” ett sorts yrke för kvinnor.
 
Då hittade man på myten om att damm och smuts spred infek-tioner, vilket det naturligtvis inte gör. 

  • Infektioner sprids mellan människor och via mat och vatten
  • Någon enstaka gång sprids det från djur men det är väldigt ovanligt.

Eftersom det fanns en uppfattning om att bristfällig städning skulle kunna leda till sjukdomar och död så blev det alltså hemmafruarnas ansvar att hålla rent. Om någon i hushållet blev sjuk var det alltså kvinnornas fel.
 
Föredraget var mycket intressant med fakta från både gången och modern tid. Agnes Wold hade glimten i ögat och skapade många skratt som fyllde teatern denna eftermiddag. En fantastiskt duktig och uppskattad talare. Även om det finns vetenskapliga fakta som säger att det inte spelar någon större roll hur mycket vi städar så finns det en social sida att beakta. Vi är flockdjur och vill inte bli utstötta ur gruppen. "Inte jag heller" avslutar Agnes Wold sitt föredrag.

Vid pennan:
Ingela Lydh

Aktuellt och Aktiviteter

Toggle module

Varbergs Senioruniversitet

Birger Svenssons väg 28D
432 40 Varberg
0340-87300
info@vsu.se